Nieuwe galerij Alice Mogabgab opent tentoonstelling met werk van Etal Adnans, vanaf 13 januari

Op 13 januari 2019 opent Galerie Alice Mogabgab feestelijk de deuren van haar nieuwe Brusselse ruimte met Etel Adnans eerste solotentoonstelling in België.  Etel Adnan is een Libanees-Amerikaanse dichter, essayist en beeldend kunstenaar. De bekendheid van Etel Adnans oeuvre bereikte de voorbije jaren onmiskenbaar een internationale dimensie die niet alleen haar artistieke en literaire kwaliteiten weerspiegelt, maar ook de verschillende facetten van haar persoonlijkheid.

De tentoonstelling Etel Adnan, inkttekeningen, tekeningen, leporello, presenteert twee verzamelingen uit Libanese privécollecties die de galerie het voorbije decennium heeft verworven.

Een eerste verzameling bestaat uit dertien tekeningen in Chinese inkt of potlood waarin de boom, de stronk en de kruin centraal staan. Of het nu één, twee, drie bomen of een heel bos betreft: de kunstenares brengt dit symbool van het leven telkens krachtig in beeld. Van de ontworteling tot een celebratie van het leven, van verscheurdheid tot de ultieme bloei, van het schrijven tot het zelfportret: “Elke boom is een gezang”, zo schrijft de kunstenares.

De tweede verzameling draagt de titel Forêts (Wouden). Dertien tweeluiken geschilderd in aquarel en Chinese inkt volgen elkaar op in een leporello met een buitengewoon formaat – dit is ongetwijfeld een van Etel Adnans grootste leporello’s. De takken maken plaats voor uitbarstingen van kleuren, die zowel de boom als de schilderkunst verheerlijken.

Een welkome intrede in België voor Galerie Alice Mogabgab, die in 1994 werd opgericht door Alice Mogabgab Karam en die in de afgelopen jaren evolueerde tot een toonaangevend artistiek platform in Beiroet. Maar Mogabgab keek al van bij het begin over de grenzen, nam deel aan belangrijke Europese beurzen zoals Art Brussels, Art Paris en FIAC; en organiseerde ook jaarlijkse tentoonstellingen in Londen. Trouw aan het credo en de waarden van de galerie gelooft Alice Mogabgab in de symbiose tussen verschillende culturen; in creatieve interactie tussen verschillende artistieke experimenten en veelzijdige smaken.

Daar kunnen we enkel voor zijn.


Etel Adnan: inkttekeningen, tekeningen, leporello
13 januari – 2 maart 2019
Galerie Alice Mogabgab
Rivoli – Espace 28

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X