‘No man’s land’, Rob Buelens’ een ode aan WOI ingehuldigd op 3 november

Volgende week wordt de moddersculptuur van Rob Buelens, een ode aan de Eerste Wereldoorlog, officieel ingehuldigd in Langemark-Poelkapelle. Door het materiaal is het in sé een vergankelijk werk, het zal maximaal zo’n jaar meegaan, maar volgens Rob is dit juist tekenend voor de nietigheid en vergankelijkheid van de menselijke passies. Zelfs de tragiek van een wereldoorlog, van het menselijke leed, is relatief in vergelijking met het groter verhaal. “De figuren getuigen van het geleden verdriet en geweld. Daarna overwint de natuur en groeit het gras er terug over. Met de seizoenen keert de rust terug en vervagen de figuren stilaan. Net als het vervagen van het trauma vervaagt het werk in het omringende landschap. Uiteindelijk zal de regen het werk wegspoelen om ruimte te maken voor compassie en liefde”.

Dat neemt niet weg dat het beeld dat hij geschapen heeft heel wat gevoelens teweegbrengt bij de bezoeker, vaak oorlogstoeristen uit Engeland. Rob kreeg zelfs een brief toegestuurd uit Nieuw-Zeeland, van een man wiens grootoom sneuvelde op ongeveer dezelfde plek waar de sculptuur nu staat. Passies mogen nog relatief zijn, gevoelens en herinneringen zijn vaak levendig…

Bij zijn werkzaamheden vond Rob overigens een heel arsenaal aan voorwerpen die vast lagen in de ondiepe kleilaag van het veld. Hoefijzers, kettingen, knopen, geldstukken en wapens. Rob schonk deze stille getuigen aan het museum van de Pondfarm.

 

 

 


De onthulling vindt plaats op 3 november om 14 uur aan de Roeselarestraat 7, Langemark-Poelkapelle. De toegang is vrij.
Het worden overigens drukke maanden voor Rob. Hij is volop zijn tentoonstelling met (onder meer) terra cotta beeldjes rent maquettes rond het thema in de ‘Light Cube Gallery’ in Ronse (Vernissage op 17 november) en neemt hij deel aan PAN Amsterdam met de Rotterdamse galerij ‘Zerp’ (van 18 tot 25 november). Sinds juli is nog een moddersculptuur van Rob te zien op Neeravert in Londerzeel.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

3 Comments

  1. Dit is geen ‘ode aan WO1’; dit is een Aanklacht; hoe kan je zo een fout maken redactie?

    Post a Reply
    • Het is een ode aan alle slachtoffers van WOI, niet aan de oorlog zelfs. We dachten dat dit impliciet duidelijk was, maar je hebt inderdaad een punt, beste John.

      Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X