Nooit eerder vertoond werk van Max Selen te zien bij Art Center Hugo Voeten

Drie jaar na de succesvolle retrospectieve tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Max Selen organiseert het Art Center Hugo Voeten een nieuwe tentoonstelling van zijn werken. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag zullen er uitsluitend nooit eerder tentoongestelde schilderijen gepresenteerd worden, gemaakt tussen 2000 en nu. De werken tonen de unieke en scherpe blik van Max Selen op de positie van het individu in de geglobaliseerde wereld.

Hoewel Max Selen gezien wordt als een ‘hyper-realist’ ging hij aanvankelijk uit van een meer gevoelsmatige uitdrukking van deze realiteit, in tegenstelling met zijn generatiegenoten wiens werken op basis van foto’s warden vervaardigd. Pas in de jaren ’80 begon hij zijn eigen foto’s gebruiken in zijn composities. Hij projecteerde de negatieven van deze foto’s op het doek, waardoor hij op een ‘negarealisme’ uitkwam, een ‘unieke en bevreemdende beeldtaal waarin kleuren niet meer trouw zijn aan de werkelijkheid’.

Het zijn vooral de composities en de wat vervormde weergave van ruimtelijkheid die opvallen in zijn werk. Hij gebruikt digitale technologie om zijn foto’s van kleur en schaal te veranderen, of bolle perspectieven en lijnen recht te trekken. Opvallend ook zijn de drie thema’s waarrond de getoonde werken zich begeven: culturele consumptie door groepjes mensen, banale handelingen vanop afstand bekeken, portretten van mensen die hij op zijn reizen ontmoet. Een hoogst originele, hedendaagse schets van de maatschappij, waar hij overigens af en toe ook zelf als anonieme toeschouwer wordt afgebeeld, zonder te oordelen echter, de kunstenaar neemt enkel waar…

selen1-frontignan

Max Selen, Frontignan

selen2-duomo

Max Selen, Duomo

selen3-rabajas

Max Selen, Rebajas

selen4-basmati

Max Selen, Basmati

selen5-van-abbemuseum-eigen-bezit

Max Selen, Van Abbemuseum

selen6-blauwe-aarde

Max Selen, Blauwe Aarde

De tentoonstelling “Inverted view” van Max Selen loopt van 19 maart tot 24 juni in het Art Center Hugo Voeten in Herentals. Meer info vind je op de website van het centrum, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X