‘O’ – het drieluik van Stef Van Looveren bij BARBE-URBAIN

Ontdek de gender fluïde wereld van de jonge, getalenteerde kunstenaar Stef Van Looveren. (BE, 1992) De focus in Van Looveren ‘s werk ligt op de variëteit binnen het maatschappelijk bepaalde concept van gender dat hij loskoppelt van het klassieke keurslijf op basis van geslacht.

De Antwerpse kunstenaar Stef Van Looveren ‘s solo tentoonstelling ‘O’ bij Barbé Urbain galerie in Gent geeft een visueel indrukwekkende inkijk in het laatste deel van het drieluik waar hij de laatste 3 jaar aan gewerkt heeft.

 

 

Het drieluik concentreert zich rond de kleuren Rood, Groen en Blauw.  Elke kleur geeft een ander perspectief op de invulling en positionering van gender.  De drie kleuren vormen een kleurencode die elke mogelijke kleur kunnen creëren. Hiermee wordt de variëteit en de oneindige mogelijkheden naast het klassieke genderpatroon in de verf gezet.

Tijdens de solo ‘O’  bij Barbé Urbain gallery wordt het rode luik behandelt waar Van Looveren de lichamelijke kenmerken an sich onderzoekt. Dit doet hij door 14 personages te creëren met een variatie aan lichamelijke kenmerken. Na een siliconen afdruk genomen te hebben van een 20tal personen, gaat de kunstenaar verschillende lichamelijke elementen combineren door deze zelf te dragen en zo zichzelf een nieuw genderpatroon aan te meten. Deze personages giet de kunstenaar vervolgens in een adembenemende videomontage die geprojecteerd wordt op een gebogen scherm. Een praktijk die terugkomt in het blauwe en groene deel.

Stef Van Looveren weet op een verassend coherente manier zijn concept over te brengen. De foto’s zijn geprint op plexi en rusten op stevige verankerde metalen structuren waardoor de plexiglazen platen een buiging vertonen die terug te vinden in het scherm voor de projectie en in de idee als buigbaarheid van sociale constructies.  Deze foto’s worden verkocht in een editie van 3 en hebben verschillende presentatiemogelijkheden.

Het eerste groene luik kreeg de naam HIR, een geslachtsloos substantief is om iemands geslacht aan te duiden. Van Looveren creëert hier opnieuw 14 personages aan de hand van attributen, kleding, juwelen en houding.

 

 

In het blauwe kiest de kunstenaar ervoor om verschillende mensen samen te brengen waarbij de focus ligt op de interactie tussen deze personages. Het is als het ware een individueel samenzijn in een paradijselijke bijna blauwe zee die als omgeving dient.

 

 

Stef Van Looveren’s tentoonstelling is te bezoeken tot en met 8 juli bij Barbé Urbain gallery in de Penitentenstraat 29, in Gent. Openingsuren zijn donderdag tem zondag van 14.00 – 18.00 en 7/7 op afspraak.

Author: Mieke Janssens

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X