Ooit van ‘kynetische beelden’ gehoord? Ontdek ze in Verbeke Foundation!

Echte ‘belevingskunst’ is zeldzaam in België. Maar wat ons betreft is Verbeke Foundation de plek bij uitstek om dergelijke kunst mee te maken -want dat is uiteindelijk de bedoeling. Ook de huidige tentoonstelling met werk van Zoro Feigl en Theo Jansen is hierop toegespitst. Vooral het werk van Jansen zal bij sommigen een belletje doen rinkelen, zijn bewegende strandsculpturen konden een aantal jaren geleden op heel wat media-aandacht rekenen.

verbeke3_Theo Jansen, Animaris Apodiacula

Beide kunstenaars proberen alledaags materiaal te gebruiken om complexe bewegende machines te bouwen. Hiermee verkennen de kunstenaars de lijn tussen kunst, techniek, mechanica en biologie. De droommachines van Theo Jansen, grotendeels samengesteld uit PVC-buizen, lopen op wind, en als nieuwe levensvormen verkrijgen ze meer en meer weerstand tegen veranderlijke weercondities. Bezoekers worden aangemoedigd de beesten niet alleen te bekijken, maar ook ze met de hand te doen bewegen, en de evolutie van de strandbeesten te volgen door middel van skeletten, foto’s, kunstenaarsschetsen en tekeningen die teruglopen tot 1990. Terwijl de focus van Theo in de eerste plaats gericht is op functie, richt Zoro zijn aandacht naar het onderzoeken van de fysische eigenschappen van industriële materialen zoals plastic bladen, kabels en touwen. Door eindeloos te experimenteren, ontdekken de kunstenaars nieuwe vormen van ontwikkeling, exploreren ze de dynamica van beweging en creëren ze een evenwicht tussen organische en mechanische eigenschappen.

verbeke4_Zoro Feigl, Poppy, 2010, Verbeke Foundation

Ideaal om met -of zonder- de kids te doen!

Voor wie eerst wil weten waar zich aan te verwachten, hierbij:

Theo Jansen:

 

Zoro Feigl (bij Verbeke in 2012)

 

En als je er toch bent, vergeet niet naar de retrospectieve van Roger Van de Wouwer te gaan kijken. Aan de hand van meer dan honderd collages, schilderijen en tekeningen kan je kennis maken met deze surrealistische schilder en illustrator die een grote verscheidenheid aan technieken hanteerde om de betekenis en functie van afbeeldingen in vraag te stellen.

Klik hier voor meer info!

Verbeke2_Roger Van de Wouwer, A¦Ç bout portant, 1969

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Geniet op zondagmorgen steeds van je artikels, dank ervoor. We hebben veel gemeenschappelijke interesses…China art, Banksy, Bernard Frieze (bezochten zijn atelier) en nog veel veel andere.
    Verbeke Fundation, we waren er onlangs en hadden “un coup de foudre” voor een werk van Theo Janssen die we aankochten.
    Verleden week waren we in Zurich voor Manifesta, interessant , “What people do
    for money” een thema met veel mogelijke antwoorden. Er was intense samenwerking tussen kunstenaars en de lokale bevolking, dokters (voor Michel Houellebecq) psychiaters, psychologen, de brandweer,de politie, het prostitutie milieu. Vriendelijke groeten

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X