Op de grens tussen fotografie en conceptuele kunst… Sofie Middernacht en Maarten Alexander bij Ingrid Deuss Gallery

Het Belgisch-Nederlandse kunstenaarsduo Sofie Middernacht en Maarten Alexander presenteert vanaf 30 maart hun nieuwe reeks ‘Like today, but more like forever’ bij Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen.

Met deze kwetsbare fotowerken, bestaande uit veelvuldig gelaagde scans van medicijndoosjes, zoekt het duo de grens op tussen fotografie en conceptuele kunst. Door hun transparantie en fragiliteit lijken de werken haast te zweven in de ruimte. Maar achter die schijnbare lichtheid schuilt een zwaarmoedig thema. De gescande medicijndozen zijn afkomstig van een geestelijk zieke naaste van een van de kunstenaars, die door een psychotische stoornis dagelijks medicatie dient in te nemen. Als een persoonlijk verwerkings- en aanvaardingsproces worden de scans laag na laag opgebouwd en ontleed, als ware het een zorgvuldige dissectie van het subject. De gelaagdheid is zowel letterlijk als symbolisch aanwezig. Door meerdere transparante lagen toe te voegen tussen onderwerp en kijker lijkt het wel alsof de werken duidelijker worden, als een eindeloos aanslepend probleem dat zich manifesteert door heel veel herhaling.

Net als hun vorige reeks ‘Vulnerable Dimensions — waarbij keuzes en de uitdagingen die gepaard gaan met het maken van die keuzes centraal staan — stelt ook deze reeks de ambacht in de fotografie, het analoge denken, het belang van de presentatie en de bewustwording van het kijken centraal. Wat zien we precies? Zijn we voyeurs van een intiem en erg persoonlijk proces? Als toeschouwer zit je in een bevreemdende positie, waarbij tegelijk een gevoel van schoonheid, fragiliteit, intimiteit en kwetsbaarheid opgeroepen wordt.

De tentoonstelling met werk van Sofie Middernacht en Maarten Alexander vindt plaats bij Ingrid Deuss Gallery van 30 maart tot 19 mei. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X