“Op eigen hout” – Van Eycks Rechtvaardige Rechters in 30 hedendaagse jasjes

Kunstenaars houden wel van een uitdaging, weet ik intussen. Al zeker wanneer deze uitdaging inhoudt om zich te meten aan de grote meesters uit de kunstgeschiedenis. In maart 2020 lanceerde Kunstwerkt een opmerkelijke open call met de vraag om een hedendaagse interpretatie te maken van het nog steeds vermiste paneel De Rechtvaardige Rechters van Van Eyck. Op zich reeds een uitdaging, maar daarbovenop moest het project op ‘ware grootte’ worden uitgevoerd, en op hout, net als het verdwenen paneel.

De uitdaging inspireerde talrijke kunstenaars om een project in te dienen, waar een jury van kunstenaars (onder meer Gideon Kiefer en Kris Martin) en kunsthistorici er 30 uit selecteerden. De juryleden lieten zich hierin duidelijk niet leiden door een bepaald patroon of herkenningsfactor. De keuze is bijzonder divers, soms scherp en actueel, soms speels en abstract.

De kunstenaars gingen dan ook helemaal verschillend om met de uitdaging, wat te verwachten viel, en het geheel juist zo boeiend maakt.

Zo schrijft de Gentse kunstenares Anouk Van Hooydonk: “Ik had al vrij snel een visueel idee in mijn hoofd: een lange intens blauwe figuur. Eerst vond ik dit idee wat vreemd en irrelevant, maar toen ik het originele schilderij (een reproductie natuurlijk) van De Rechtvaardige Rechters beter bekeek, merkte ik ook een blauwe figuur op de voorgrond op. Dit gaf mij de aanzet om er aan te beginnen.

Of de getuigenis van Loes de Gendt: “Ik wou een vrouwelijkere en speelse versie maken dan het originele paneel. In tegenstelling tot van Eyck heb ik niet elke centimeter van het paneel behandeld als miniatuur. Sommige delen zijn gedetailleerd, andere zijn ruw en snel geschilderd. Mijn personage bevindt zich in een tussenruimte, in een artificieel decor. Dus anders dan van Eyck geef ik geen context of landschap weer.

Beelden hebben we nog niet van de expo, maar Kunstwerkt stuurde ons wel enkele teasers van de kunstenaars. Mijn nieuwsgierigheid is alleszins gewekt 😉

(foto’s Vanessa Lagaert | Mark Van Crombrugge | Loes De Gendt)


Praktisch 12 – 27 juni 2021, Stadshal Gent (Poeljemarkt) | woe t.e.m. vrij: 12u – 18u / za & zo: 10u – 18u | vrije ingang 
Meer info: www.kunstwerkt.be/op-eigen-hout

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X