Operatie Schone Handen in Hopstreet Gallery, Brussel

Hoogtechnologische consumentproducten staan centraal in het werk van Pieterjan Ginckels, niet omdat hij ze zo fascinerend vindt, maar wel omdat ze symbool staan voor de status van onze tijd. Drones en smartphones zijn pareltjes van technologie en design, maar hebben ook een overweldigende impact op ons dagelijkse leven.

Voor e-mail is dat niet anders. Deze technologie is ons leven langzaam binnengeslopen en intussen kan niemand zich nog een bestaan zonder elektronische post voorstellen. E-mail is een verworven recht, even primair als eten en drinken. Ginckels denkt daar anders over. Hij maakt kunst met het vervelendste bijverschijnsel van deze technologie: spam.

In een doordeweekse werkomgeving wordt spam doorgaans genegeerd, weggeklikt of gewist, maar niet zo in S.P.A.M. OFFICE. Voor deze performance die Ginckels in 2011 bracht, bouwde hij een kantoor op waarin verschillende geüniformeerde “spam officers” aan het werk waren. Hun taken? Spammails lezen, printen en archiveren. Een zinloze bezigheid én een commentaar op de inefficiëntie van de bureaucratie.

Pieterjan Ginckels, S.P.A.M. Office, 2011, Be-Part, Waregem (Belgium)

Pieterjan Ginckels, S.P.A.M. Office, 2011, Be-Part, Waregem (Belgium)

 

Maar S.P.A.M. OFFICE ging gelukkig verder dan het inzamelen van spam. Pieterjan Ginckels ontwierp zelf het kantoormeubilair en het bedrijfslogo dat te vinden was op het uniform van de medewerkers, op de koffiekoppen en het briefpapier. De kunstenaar zette zo een volledig uitgewerkt alternatief voor de “echte” wereld neer. Bij Ginckels is dat geen hyperrationele, efficiënte samenleving zoals de Slave City van Atelier van Lieshout, maar net een doelloze, absurde wereld die aantoont dat verandering niet per se gelijkstaat aan vooruitgang.

In zijn huidige expo ‘Leakers’ pakt Ginckels niet uit met een performance, maar met een gloednieuwe reeks van wat hij dumb objects noemt. Hij richt er zijn pijlen op een populaire uitvinding van technologiegoeroe James Dyson: de Dyson Airblade.

Lees meer over ‘Leakers’ in dit blogbericht.

Image: Gallery view of "Pieterjan Ginckels – LEAKERS" © hv-studio, courtesy the artist & Hopstreet Gallery

Image: Gallery view of “Pieterjan Ginckels – LEAKERS” © hv-studio, courtesy the artist & Hopstreet Gallery

 

‘Leakers’ loopt tot 23 oktober 2016 in Hopstreet Gallery, Sint-Jorisstraat 109, 1050 Brussel

 

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X