A throwback to ancient times, it is no coincidence. Gideon Kiefer presenteert voor eerste keer werken op paneel

Een kunstenaar kan op veel manieren evolueren, met experimenteren nieuwe richtingen inslaan. Thematisch, uiteraard, nieuwe, onontgonnen gebieden exploreren. Maar ook technisch. Nieuwe materialen gebruiken, nieuwe vormen bedenken, nieuwe tools nuttigen.

De nieuwste reeks van Gideon Kiefer aanschouwend overspoelt me het gevoel dat hij vele nieuwe registers opentrekt. Olie op paneel in plaats van op de binnenkant van boekenkaften. Een uitdaging op zich. Ook het thema: op de grotere werken veelal portretten van handen. Het vormde tevens een uitdaging: handen zijn complexe materie, ze laten zich niet zomaar vatten, het lijkt wel of je ze eerst intens moet verstaan voordat je ze mag uitbeelden, dat je ze eerst moet doorgronden voordat je ze op een overtuigende manier kan schilderen. Op het ogenblik van mijn bezoek is Gideon nog aan het twijfelen of hij een van de werken zou tonen. “De hand heeft nog niet voldoende karakter.”

Gideon Kiefer, How long will this survive 2019, courtesy Geukens & De Vil

Niettemin een vintage Gideon Kiefer. De geraffineerde stijl herken je meteen, het licht absurde waar hij zijn thema mee doorspekt, het verrassende gebruik van bepaalde vlakken op het paneel, het spel tussen losgerukte zinnen en de betekenis achter het schilderij. Ook onder de lagen van wat je ziet schuilt de signatuur van de kunstenaar. De handen die hij schildert zijn naar voorbeeld van oude meesterwerken waar hij als kind zo door werd gefascineerd, en die hij ontdekte in de kunstboeken van zijn grootvader. Met wat achtergrondkennis herken je misschien hier een Jean-Louis David, daar een Zurbarán. Niet dat hij de meesters kopieerde, ze inspireerden hem slechts. Het zijn herinterpretaties van al dan niet beroemde handen.

De fascinatie voor de grote meesters uit de kunstgeschiedenis is gebleven, net als de jeugdherinneringen die steevast in zijn werken schuilen.

Een reeks die alleszins nog lang zal intrigeren…

Gideon Kiefer, Once it got hold of me 2019, courtesy Geukens & De Vil

De nieuwe reeks van Gideon, A throwback to ancient times, it is no coincidence, zal van 6 april tot 5 mei te zien zijn bij Geukens & De Vil in Knokke.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X