Overzichtstentoonstelling van de veelzijdige Duitse kunstenaar Michael Buthe @ SMAK

Als je in de komende weken dan toch in het S.M.A.K. bent voor de tentoonstelling van Rinus Van de Velde, neem dan zeker de tijd om de overzichtstentoonstelling van Michael Buthe (1944-1994) te bekijken. Deze veelzijdige Duitse kunstenaar nam deel aan baanbrekende tentoonstellingen zoals ‘When Attitudes Became Form’ uit 1969 en ‘Documenta IX’ uit 1972, waar Jan Hoet curator van was. Het is de eerste keer dat een coherent overzicht wordt geboden van Buthe’s werk in België.

De eerste zaal bevat werken uit de tijd van ‘When Attitudes Became Form’, waarin kunstenaars zich los wilden maken van het doek als ‘drager’ van kunst. Ze reageerden hiermee op de crisis die de schilderkunst op dat moment doormaakte. Bij Buthe resulteerde dit in doeken die geverfd, verscheurd, versnipperd en terug aan elkaar genaaid werden. Het effect is wat bevreemdend, voor sommigen misschien mistroostig, maar het was in zijn tijd een belangrijke statement.

In de daaropvolgende zalen merk je een groeiende Oosterse invloed in Buthe’s werk, het resultaat van zijn reizen naar Marokko, het Midden-Oosten en Iran. De werken die hij vanaf dan maakt zijn nooit ‘af’, maar net als het leven zelf in permanente verandering – aan sommige van zijn werken werkte hij jarenlang. Je merkt ook een groeiende rusteloosheid doorheen zijn werk. De kunstenaar zat dan ook nooit stil, hij was voortdurend met kunst bezig, zo getuige de vol geverfde dagboeken uit de jaren 60 tot 80.

Van zijn talrijke installaties (per definitie een vergankelijke kunstvorm) zijn er maar twee overgebleven, en die zijn beide te zien in de tentoonstelling: Taufkapelle mit Papa und Mama (1984) dat voor het eerst werd tentoongesteld in het voormalige Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent; en Die heilige Nacht der Jungfräulichkeit (1992) dat werd gemaakt voor Jan Hoet’s Documenta IX in Kassel.

Neem vooral de tijd om het begeleidend boekje door te nemen bij het doorlopen van de zalen, het vormt een mooie manier om de kunstenaar en zijn werk te ontdekken.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X