“Painting after all”, misschien wel de laatste tentoonstelling bij leven van Gerhard Richter

Gerhard Richter: Painting After All in het MET Breuer wordt misschien de laatste tentoonstelling die de 88-jarige Richter zelf zal meemaken. Al weet je maar nooit, hij ziet er nog heel kwik uit. Het zal alleszins zijn laatste groots opgezette tentoonstelling worden. De tentoonstelling wil dan ook de evolutie en de filosofie van zijn hele oeuvre, dat meer dan 60 jaar overspant, aan de hand van 100 sleutelwerken uitleggen. Al kan je niet van een echte retrospectieve spreken, daarvoor ontbreken een aantal belangrijke series, als 48 portraits of Atlas.

De tentoonstelling kreeg dan ook uitzonderlijk bepaalde werken in bruikleen, zoals zijn serie Cage uit 2006, Birkenau uit 2014 en zijn meer recente House of Cards uit 2020, die allemaal voor het eerst te zien zijn in de V.S. Anders dan de grote retrospectieve in het MoMa in 2002 toont deze tentoonstelling wel zijn spiegels en een serie recente digitale prints.

Hoewel hij niet even enthousiast is van alle ruimtes op de 3e en 4e verdieping van het MET Breuer, vindt kunstcriticus Jason Farago het in de New York Times alleszins een geslaagde totaalervaring:

“At this agitated moment for museums, desperate to prove their social impact, this greatest of living painters asks: What is contemporary art really for? Can it do anything? Have I accomplished anything? Mr. Richter, even as his auction prices have reached Alpine elevations, has never been certain — and this beautiful valediction, with 60 years of work, affirms the artistic and moral force of his irresolution and skepticism.”

Hij ziet er alleszins een mooie les in voor de jongere generatie. In een wereld die zich in groeiende mate over geeft aan goedkoop dogmatisme en enge moralisering, is het belangrijk de stem van Richter te horen: I don’t know. I’m not sure. I’m still thinking. I’m still working.


De tentoonstelling Painting After All loopt nog tot 5 juli in het MET Breuer, New York, waarna het naar het M.C.A. in Los Angeles verhuist.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X