“Een leegte vol potentieel”, Paul Cupido’s derde luik in zijn zoektocht naar de essentie van het leven

Mukayu. Het is, zoals wel meer concepten uit de Oosterse filosofie, een moeilijk te vatten begrip. De Chinese filosoof Zhuangzi legde het 2300 jaar geleden zo uit: “Een lege kamer zal gevuld zijn met licht vanwege de leegte.” Gevuld worden met leegte dus, of, eerder, met niet-bestaan.

Mukayu maakt deel uit van het grotere kader van Mu, een filosofisch begrip dat vertaald zou kunnen worden als ‘heeft niet’, maar evenzeer openstaat voor talloze interpretaties. Mu kan beschouwd worden als een leegte, maar dan vol potentieel. 

Het mag vreemd lijken om dit idee in foto’s trachten te vatten. Is een foto per definitie niet een beeld van een realiteit, van iets dat onvermijdelijk ìs? Het is nochtans de betrachting van de Nederlandse fotograaf Paul Cupido, die in zijn spirituele queeste meermaals naar Japan reisde. Hij kwam terug met drie reeksen, telkens ook in boekvorm uitgegeven. ‘Searching for Mu’ uit 2017 en , ‘Continuum’ uit 2019. Mukayu vormt het sluitstuk van deze trilogie.

Cupido gebruikte deze mystieke concepten om te zoeken naar de zin van zijn leven, waarbij hij de aspecten van ‘mono no aware’ bewondert en fotografeert: de vergankelijkheid van alles, de zachte melancholie van de dingen die voorbijgaan, maar ook een langere, diepere droefheid om het feit dat deze staat de realiteit van het leven is. 


Paul Cupido: MUKAYU 
29 oktober – 20 december
IBASHO Gallery
Tolstraat 67, 2000 Antwerpen

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X