Pierre Klossowski, een miskende kunstenaar te ontdekken bij Gladstone Brussels tot 10 maart

Tot 10 maart vindt bij Gladstone Gallery in Brussel een tentoonstelling plaats met werk van Pierre Klossowki, de eerste in zijn soort in een Brusselse galerij. De Fransman was eerst en vooral een belangrijke figuur in  filosofische en literaire kringen. Zo vertaalde hij onder meer Rilke, Kafka, Nietzsche en Walter Benjamin naar het Frans, maar schreef zelf ook essays die later van invloed zouden blijken te zijn op Michel Foucault en Gilles Deleuze. Hij was als 18-jarige assistent van André Gide zelfs medeplichtig (excusez le mot) aan diens Les faux-monnayeurs.

Maar hij was dus ook kunstenaar, weliswaar overschaduwd door zijn literaire werk en de kunst van zijn jongere broer Balthus. Zijn kunst had niettemin een niet geringe invloed op andere kunstenaars, en alleen al daarom is het interessant om er kennis mee te maken.

Hij kwam pas met zijn plastische kunst naar buiten in de jaren ’50, eerst als illustraties voor zijn wat meer gedurfde literaire werk (de man was tevens eindredacteur van het heruitgegeven werk van de Marquis de Sade). Mix dit met een gedegen kennis van de kunstgeschiedenis, en je krijgt werk van hoge kwaliteit, weliswaar met een gedurfde thematiek en een erotische geladenheid, getint met verwijzingen naar Griekse mythologie en Middeleeuwse allegorieën.

Een boeiende mix wat ons betreft…

De tentoonstelling met werk van Pierre Klossovski is nog tot 10 maart te zien in Gladstone Gallery, Brussel. Klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X