Poëzie en design, een knappe combinatie… Erika Hock te zien bij Gallery Sofie Van de Velde

Vanaf volgende week kan je in Gallery Sofie Van de Velde een intrigerende tentoonstelling van de Duitse kunstenares Erika Hock bekijken. Het oeuvre van Hock is een verkenning van het poëtische potentieel van design. Voor de tentoonstelling “The Phantom Table” onthult ze een aantal nieuwe sculpturen uit haar lopende reeks Elbows and Knees, driedimensionale lijntekeningen in de ruimte die het midden houden tussen functioneel object en autonome sculptuur.

De beelden lijken soms personages die dan eens een been uitstrekken, gehurkt in een hoekje zitten of nonchalant tegen een muur leunen, tegelijk elegant en een beetje klungelig. Maar wanneer je beter kijkt, herken je een groep van meubels die er door hun zachte kleuren wat nostalgisch uitzien. Een lamp, een stoel en een soort kapstok staan rechtstreeks op de vloer, zonder sokkel, alsof ze gebruiksklaar zijn. Deze industrieel geproduceerde vormen behouden niettemin een zekere koelheid of reserve die eigen is aan designartikelen.

Wat de vorm betreft, zijn de sculpturen geïnspireerd door buisframemeubilair, een techniek die in de jaren 1920 werd geïntroduceerd. Een aantal architecten en designers – onder wie de belangrijkste vertegenwoordigers van het Neues Bauen zoals Mart Stam, Marcel Breuer en Mies van der Rohe – wilden een flexibele stoel ontwerpen, waarvan de nieuwe vorm ook bedoeld was om een nieuw zitcomfort te creëren. Zij zochten allen naar een constructieve oplossing voor een stoel zonder achterpoten. Hock werd aangetrokken door dit ontwerp, waarvan de vorm een afgietsel lijkt van een lichaam in rust. Deze stoel  draagt niet alleen het lichaam, hij wordt een lichaam; je kunt je zo voorstellen dat hij opstaat en zich uitrekt.

Teder en broos, alvast het ontdekken waard…

 

Erika Hock: The Phantom Table
21.01.2017 → 17.02.2017
Gallery Sofie Van de Velde
Lange Leemstraat 262
2018 Antwerpen
www.sofievandevelde.be

Open van donderdag tot zaterdag, van 14:00 tot 18:00
en op afspraak

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X