Prinses Europa gezien door de ogen van Bart Heijlen, vanaf volgende week in Marciac, Zuid-Frankrijk

Bart Heijlen kenden we al van zijn reeks met als uitgangspunt Dante’s ‘Inferno’, 30 tekeningen die het visioen van Dante een moderne, heel persoonlijke en vaak ludieke interpretatie meegaven. Voor zijn komende tentoonstelling in Marciac, Zuid-Frankrijk, dacht Bart Heijlen na over de Syrische prinses Europa, niet enkel als mythologisch figuur, maar uiteraard ook omwille van haar betekenis voor ons continent. Het leidde tot twee tekeningen rond het thema.

“Hoewel ik denk dat iedereen gebaat is bij een sterker Europa lijkt het me nog niet voor morgen of overmorgen te zijn. Het is een oud continent. We zijn nog veel te veel een lappendeken, amper onze stadstaatjes ontgroeid. Je ziet het aan het hernieuwde nationalisme, de brexit, de manier waarop we met de vluchtelingen omgaan.. Dat is zowat het idee dat ik wilde uitbeelden. Het is zeker geen kritiek. Eerder een vaststelling”, aldus Bart Heijlen.

Een zwaarwichtig thema misschien, maar naar gewoonte bij Bart Heijlen doorspekt met een vleugje ironie. De oudere, wat afgeleefde prinses lijkt zich te berusten in het feit dat ze haar taak nooit zal afgewerkt zien…

Naast de twee nieuwe werken zal tevens ouder werk van Bart Heijlen te zien zijn op de tentoonstelling “Humour – moi l’humain” in de galerij ‘A l’âne Blue’ te Marciac – op zo’n 60 kilometer van Lourdes en gelijklopend aan het jazzfestival van Marciac. De tentoonstelling loopt nog tot 15 augustus.

Bart Heijlen, The patch-up princess

heijlen_the-patch-up-princess-2-jpg

heijlen_the-patch-up-princess

 


Lees ook:

 

heijlen_affiche

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X