Raoul De Keyser: oeuvre, nog tot 8 september in München

Op 4 april opende in het Pinakothek der Moderne, Sammlung Moderne Kunst in München haar deuren voor de overzichtstentoonstelling van het werk van de in 2012 overleden Raoul De Keyser. Het is de eerste keer dat deze expo naar het buitenland trekt, na in 2018 in het S.M.A.K. te zijn getoond. Met zo’n 100-tal schilderijen en meer dan 50 tekeningen en schetsen biedt de show alleszins een compleet zicht op het hele oeuvre van de kunstenaar.

Oeuvre is dan ook bedoeld als studie van zijn werkproces en zijn onaflatende experimenteren met de schilderkunst. Zijn werk oogt eenvoudig, met rudimentaire vormen en markeringen die vaak een ruimtelijke illusie willen scheppen, hoewel ze gespaand blijven van enige descriptieve bedoeling.O

“Despite—or precisely because of—their sparse gesturing, De Keyser’s works convey a grandeur that inspires prolonged contemplation. Individually as well as collectively, his works revolve around the activity of painting, but also move beyond its physical means to become more than the sum of their parts. Their apparent simplicity belies a lengthy gestation period, which is guided largely by intuition rather than by following a preexisting plan”, volgens galerie Zwirner.

Misschien mooier nog is wat The New Yorker in 2009 over De Keyser schreef: “Brain and heart crane to see over the shoulder of the eye, when a willing viewer beholds De Keyser’s unassumingly perfect art.”

Voor wie de tentoonstelling in het S.M.A.K. gemist zou hebben vormt dit zeker een herkansing.


Raoul De Keyser: oeuvre loopt nog tot 8 september in het Pinakothek der Moderne, Sammlung Moderne Kunst in München. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X