Reflecties over de toekomstige mens, ontdek het nieuwe werk van Nick Ervinck

De opkomst van nieuwe technologieën als artificiële intelligentie, (nano)robotics, augmented reality en biotechnologie zal ongetwijfeld zijn impact hebben op hoe de mens zelf evolueert. De ‘transhumane’ mens is niet zo gek veraf als sommige mensen denken, al zeker niet als self-learning machines de zogenaamde singularity bereiken, ergens in de komende tien jaar, zoals sommigen beweren.

Als het waar is dat kunstenaars nieuwe maatschappelijke trends vroeger dan eenieder ontwaren, dan is op gebied van de toekomstige mens Nick Ervinck alvast een kunstenaar om te volgen. In zijn reeks ‘human mutation’ onderzoekt Ervinck hoe technologie ons menselijk lichaam overneemt. Het is overigens niet het enige onderwerp dat hij bestudeert, de reeks loopt parallel aan twee andere reeksen, ‘animal mutation’ en ‘plant mutation’. De namen geven het al aan, alles wat leeft is onderhevig aan een fundamentele mutatie.

Met het werk lijkt Ervinck deze toekomst niet noodzakelijk te veroordelen, hij wijst op zowel de voordelen als de mogelijke gevaren ervan: “revolutionaire technologieën en kunstmatige intelligentie zouden potentieel belangrijke problemen in onze maatschappij kunnen oplossen, zoals klimaatverandering, armoede of zelfs sterfte. Tegelijkertijd kan deze zoektocht naar een aangepaste ‘supermens’ niet zonder gevolgen blijven”.

Als om de daad bij het woord te voegen gebruikt hij zelf de nieuwste technologieën als computer assisted design en 3D printing in zijn werk, die ondanks hun complexiteit toch een zekere elegantie behouden.

De futuristische bustes hebben overigens een tweede betekenis, gezien ze duidelijk verwijzen naar de bustes uit de ‘klassieke’ beeldhouwkunst, geven ze op een bijkomende manier de transformatie weer die de mens –net als de beeldhouwkunst- doorstaat.

Een boeiend studieveld alleszins, en een intrigerend resultaat.

ervinck1

(TIASURAK, 2016 – 2017)

ervinck3

(NESURAK, 2016)

ervinck4

(DIASURAK, 2016)

ervinck5

(LAPIRSUB, 2015 – 2016)

ervinck10

(TIASURAK, studio Lichtervelde, 2016 – 2017)

Werk van Nick Ervinck is tot 15 juni te zien in de groepstentoonstelling ‘Alpha & Omega, Principium et Finis’ bij White Circle Gallery in Brussel. Later dit jaar volgen nog een aantal tentoonstellingen en commissies, blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X