Renate Verbrugge en Denis De Gloire, een verrassende duo-tentoonstelling in het Koetshuis, Waregem

Op 15 september opent in het Koetshuis in Waregem een tentoonstelling van twee kunstenaars die je op het eerst oog niet met elkaar zou associëren. Waar Renate Verbrugge met haar zachtglooiende, elegante sculpturen een zweem van sensualiteit uitstraalt, weekt Denis met zijn action painting en dripping-techniek een meer primitief instinct in je los -in de zin van direct, ontdaan van alle franjes.

Hoe verschillend ook, beide kunstenaars delen een aantal eigenschappen. Beide gaan zonder gedetailleerd voorafgaand plan aan het werk. Zelfs Renate, wiens werk het resultaat lijkt van een zorgvuldig uitgekiend opzet, werkt van meet af aan zuiver op intuïtie en gevoel. “Ik start met een heel los idee en laat dan gewoon los.  Geen schema, geen uitgewerkt plan, geen model. Vaak teken ik zelfs niet op mijn steen.   Gewoon beginnen met een lijn te snijden met de slijpschijf en die verder laten uitgroeien.  Dat vind ik ook het boeiendste moment aan het beeldhouwen, het creatie process zelf, waar ik bijna als een toeschouwer bij sta“, vertelt ze ons. Beide kunstenaars zijn tevens, elk op hun eigen manier, niet ontdaan van humor, een vleugje frivoliteit, een lichtzinnige toets die wellicht voortkomt uit de spontaneïteit waarmee ze hun kunstpraktijk beoefenen.

Maar het ligt vooral in de zuiver esthetische impact waar beide kunstenaars zich vinden. Bij Denis vormt de uitspatting van kleur een ongedwongen, verrassende harmonie waar je kan blijven naar staren om er de kleinste details van op te nemen. Bij Renate uit de esthetiek zich op verschillende niveaus. In de sensuele vormen en de poses van haar figuren. In de onmogelijke evenwichtsoefening waarin ze soms verschijnen. In de onvolmaaktheden die haar werken op het eerste oog bevatten -je ziet er bijvoorbeeld nooit handen, voeten of hoofden-, maar bij nader inzien de werken juist ‘af’ maken, gestroomlijnd, als zou een menselijk lichaam volmaakter zijn zonder deze attributen.

Het heeft misschien enige inspanning gevergd, maar hoe meer ik me verdiep in het werk van Renate, hoe meer ik er de elegantie en de serene balans van leer te waarderen.

Ik ben alleszins heel benieuwd naar hoe het werk van beide kunstenaars zich tot elkaar verhoudt…

‘Image and forms’, met werk van Renate Verbrugge en Denis De Gloire vindt plaats tussen 15 en 25 september in het Koetshuis in Waregem van 11 tot 19u. De vernissage heeft plaats op 14 september om 19u. Meer informatie via colcon@skynet.be of 0495 50 89 27.

 

“Confidence pour Confidence”, carrara marble on Taranaki andesite.

“In a nutshell” , belgian blue stone

“Gymkhana” , belgian blue stone on carrara marble, 2014

 

“Nadia” , carrara marble on steel base

“At the end of the rainbow” , 2016, Taranaki andesite, gold paint, on Hinuera Ignimbrite

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X