‘Réparation’, een beladen begrip waarrond acht kunstenaars hun werk tonen

Het kon niet mooier vorm hebben gevat. In het vers gerenoveerde pand La Maison des Arts in Schaarbeek slaan 8 kunstenaars handen en creatieve hersenen bij elkaar om rond het thema renovatie hun werk te tonen. Herstelling. ‘Terug keren naar een oorspronkelijke staat’. Het is een beladen term. Vastgrijpen naar het verleden, naar wat ooit was. Naar wat gebroken werd en slechts met grote moeite te herstellen valt. Maar tevens het hernieuwen ervan. Nieuw leven inblazen in een stuk geschiedenis dat niet noodzakelijk tot het verleden behoort. Dat nog steeds schoonheid bevat en toekomst heeft.

Hoe gaan kunstenaars om met dit thema? Op heel eigenzinnige manier, zoals je zou verwachten. Even divers als boeiend.

‘Is creëren eigenlijk niet bijna altijd een poging tot repareren?’, vraagt Elodie Antoine zich af in de inleiding tot haar werk. Niet dat we een antwoord hebben op deze vraag, maar het stemt tot nadenken. De artistieke praktijk als helingsproces, als manier om intieme, diep gewortelde wonden te verzachten, het zal voor vele kunstenaars een reden tot artistieke creatie vormen. De foto’s van oude, door brand verwoeste gebouwen van Karin Borghouts voegen er een dimensie aan toe. ‘Karin Borghouts gebruikt foto’s om broosheid te onttrekken aan sterke emoties zoals angst, verwarring en medelijden’. Zich openstellen voor zijn eigen zwaktes, zijn zwakheden tentoon spreiden voor een breed, ongekend publiek. De foto’s mogen dan een beeld vormen van de pre-restauratie, het proces dat tot het werk leidt zal niettemin deel uitmaken van de restauratie op zich, op een of andere manier.

Er is geen mooiere manier om wat gebroken is te herstellen dan de Kintsugi-techniek uit Japan, waarbij stukken aan de hand van goud of goudpoeder worden herenigd. Wat stuk is vergaat niet, integendeel, het wordt gesmeed tot iets nieuws en, misschien, zelfs waardevoller. Het is een van de foto’s van Anne Champion, die zich in regel laat inspireren door de archieven van een ongekende fotograaf uit de jaren ’30. ‘Réparation’, het woord kent meerdere lagen.

Een mooi uitgangspunt voor een tentoonstelling, waarin het thema vanuit heel diverse invalshoeken wordt benaderd. Naast Elodie, Karin en Anne komen ook werken van Geneviève Damas, Dany Danino, Sébastien Delvaux, Lionel Estève, Benoît Félix en Sofie Muller het thema verrijken in deze unieke locatie. Het ontdekken waard!

Geniet alvast van de mooie sfeerbeelden die Candice Athenais trok van de tentoonstelling:

(© Candice Athenais)


Art et réparation is nog tot 24 april te zien bij La maison des arts in Schaarbeek, zeker een bezoek waard.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Inderdaad een prachtig gebouw, met ook een tuin en een cafetaria, en een heel mooie tentoonstelling. De foto’s van Karin Borghouts zijn gemaakt van het door brand zwartgeblakerde huis van haar moeder, waar zij ook gewoond heeft. Zeer emotioneel dus voor haar.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X