Rethink, Redraw, Rebar. Gijs en Van Vaerenbergh bij Valerie Traan Gallery

Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh zijn allebei architect. Maar ze maken niet alleen gebouwen, ze ontwerpen ook kunstwerken en installaties voor de openbare ruimte. Ze ontwierpen onder meer een fictieve koepel voor de Leuvense St-Michielskerk (‘The Upside Dome’), de ‘doorkijk’-kerk in Borgloon (‘Reading Between The Lines’), maakten ontwerpen met stukken bouwkraan (‘Framework), of een stalen labyrint (C-mine).

Het werk van Gijs en Van Vaerenbergh is even divers als coherent. Transformatie staat centraal in hun oeuvre. Zij onderwerpen bekende architectonische typologieën als de kerk, de poort, de boog, de arcade, de sokkel, de kolom aan een transformatie. Centraal staan vijf vormen van transformatie die ze toepassen in hun projecten: tekenen, buigen, uitsnijden, assembleren en spiegelen.

In hun nieuwe tentoonstelling Rethink, Redraw, Rebar diepen ze dit gegeven verder uit. De tentoonstelling opent met Rebar for a Column, een kooi van wapeningsstaal die bedoeld is om sculptuur van een zuil in beton te gieten. Alleen vormt de wapening, die in een gewoon bouwproject verborgen zou raken, hier zelf de sculptuur. Net zoals een klassieke wapeningskorf wordt een geleding gecreëerd door dikkere langswapening en fijnere dwarswapening of beugels. Het werk speelt met het contrast tussen een oerklassiek bouwelement en een hedendaagse constructiemethode. Dit werk sluit thematisch aan bij een reeks andere werken in de tentoonstelling die verwijzen naar de onvoltooide toestand van de wapeningskooi en het wapeningsnet.

Wat verder is Rebar for a hand sculpture te zien, een grote sculptuur in wapeningsstaal in de vorm van een open hand. De sculptuur wekt de suggestie een fragment te zijn van een groter beeld van een menselijke figuur, waarmee de kunstenaars hun architecturale componenten met figuratieve elementen spijzen, een mix waar ze eerder reeds mee experimenteerden.

 

De werken van Gijs Van Vaerenbergh spelen mooi in op de ruimte van de galerij, en vormen soms een lens om vanuit de galerij naar de tuin te kijken, of andersom. Een fascinerende wisselwerking.

Architectuur met een zeer menselijk kantje, nog tot 8 december te ontdekken bij galerie Valerie Traan in Antwerpen.

 


Rethink, Redraw, Rebar mat werk van Gijs Van Vaerenbergh is nog tot 8 december te zien bij galerie Valerie Traan in Antwerpen, klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X