“Silent thunder”, hedendaagse Boeddhistische kunst in het UCCA, Beijing

Wie ooit in de kunstbuurt “District 798” in Beijing is terechtgekomen weet dit wellicht: er valt niet naast de Ullens Center for Contemporary Art (UCCA) te kijken, opgericht door de Belgische entrepreneur, filantroop en kunstverzamelaar Guy Ullens, samen met zijn vrouw Myriam. Het is sinds 2017 in Chinese handen, maar de missie van het kunsthuis blijft sinds haar oprichting ongewijzigd: “a desire to put Chinese art in a global context, to provoke and stimulate a discussion about a vital part of art history.

Sinds de oprichting van het UCCA heeft Chinese kunst zich een weg gebaand op de internationale kunstscene. Maar er blijven nog talrijke invalshoeken en nieuwe kunstenaars to ontdekken, zo blijkt uit de huidige tentoonstelling Silent thunder, die een brug wilt slaan tussen hedendaagse en traditionele kunst in China. Wie aan Bouddhistische kunst denkt, heeft wellicht onmiddellijk Boeddhabeeldjes, Mandalas of, heel misschien, de Gutai-kunst voor ogen. Dat er een hedendaagse variant bestaat van Boeddhistische kunst, kan dan misschien verrassen.

Het is een tentoonstelling met vier hedendaagse Chinese kunstenaars: Chen Lizhu (1979), Chu Bingchao (1986), Liao Fei (1981) en Shao Yi (1967). Hoewel ze een gemeenschappelijk uitgangspunt hebben (de Chan-school, hier beter bekend als het Zen-Boeddhisme) hebben ze heel verschillende manieren om dit vorm te geven. Voor sommigen vormt deze kunst een meditatief proces, voor anderen dan weer een manier om kunst in een bredere sociale en historische context te kaderen. “From these different perspectives, the artists use sculpture, installation, painting, and other media to propose how Buddhist and Chan art might be reimagined, at once bypassing and implicitly responding to external frames for understanding Buddhism.”

Wie toevallig in de buurt is mag dit zeker niet missen, maar voor de anderen is er alvast een mooie -stille- videorondleiding hieronder!


De expo Silent thunder loopt nog tot 23 mei in het UCCA Center for Contemporary Art in Beijing. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X