Slim kunst verzamelen… op bezoek in het Art Center van Verbaet

Verzamelen met checklist?

Het is van 19 mei geleden dat 80 werken uit de collectie van Caroline en Maurice Verbaet werden geveild bij De Vuyst in Lokeren. Het werk Het dynamische van de dans van Jules Schmalzigaug trok mijn aandacht omwille van de beweging en de vrolijke kleuren.

Schmalzigaug was de enige Belg die naar Italië ging op zoek naar het symbolisch futurisme.Deze kunststroom werd in 1909 gelanceerd door de poëet Marinetti, door hun manifesto te publiceren op de voorpagina van Le Figaro. In die tijden was het ongezien dat kunstenaars zich op deze manier inlieten met de massamedia. Futuristen hunkerden naar de moderne wereld vol energie, avontuur, dynamisme en uitten dat in zowel architectuur, schilderkunst als muziek. Bekende zuiderse namen zijn Umberto BoccioniGiacomo Balla, Luigi Russolo.

Het dynamische van de dans, Jules Schmalzigaug (foto De Vuyst)

Het schilderij van Schmalzigaug werd geraamd op 380.000 – 440.000 en uiteindelijk geveild voor 488.000 (premium incl.)! Laten we eens kijken naar een aantal factoren die deze prijs beïnvloed hebben.

  • Materiaal is olieverf op doek en draagt voor schilderijen nog steeds de voorkeur: check
  • Afmeting is belangrijk en dit is groter werk (100 x 129,6cm): check
  • Provenance zit goed, afkomstig uit collectie van bekende Antwerpse verzamelaar Van de Velde en voordien Japanse privé collectie: check
  • Productiejaar is 1913 en deze periode wordt beschouwd als het hoogtepunt van Schmalzigaugs’ kunnen: check.
  • Het thema van de dans genoot de bijzondere belangstelling van de futuristen, onderwerp is eveneens bepalend voor een goede prijs: check.
  • Daarna is het schilderij verschillende malen tentoongesteld, laatste maal in 2017 in Mu.ZEE: check.
  • Bovendien is het werk vernoemd in vak-literatuur: check.

Conclusie: dit werk had alle factoren mee om een stevige prijs te halen bij veiling. Aan een aantal factoren kan je zelf werken, zoals deelname aan tentoonstelling, maar de schoonheid van een werk wordt geboren in de geest van de kunstenaar.

Van gedeelde passie tot een eigen Art Center

Bij het echtpaar Verbaet is het verzamelen niet ontstaan met een checklist in de hand maar wel vanuit passie en engagement. Buikgevoel en Belgische kunstenaars in de schijnwerpers plaatsen waren drijfveren tijdens de jarenlange zoektocht naar betaalbare werken. Het gepassioneerde koppel ging op zoek naar een manier om hun collectie te delen met een groter publiek. In 2015 werd het Maurice Verbaet Art Center in Antwerpen opgericht om tijdelijke tentoonstellingen te organiseren over naoorlogse Belgische kunstenaars.

De veiling bij de Vuyst diende als een afscheid van het vooroorlogse gedeelte. Want ook dat doen verzamelaars, op tijd afstand nemen om terug te focussen.

Bij een bezoek aan het Art Center valt de verscheidenheid van de collectie op: Pol Mara, Bram Bogart, Jan Fabre, Pol Bury enz.

What’s next?

Intussen opende Verbaet ook een galerij in een grootse locatie te Knokke, waar de meeste werken te koop worden aangeboden. Je kan dus zowel in Knokke als in de Antwerpse Waterwerken op de Mechelsesteenweg terecht om de collectie te bewonderen. Neem zeker ook eens de lift naar de panoramazaal voor een prachtig zicht op Antwerpen. Meer informatie op de website, klik hier!

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X