Een bijzondere ervaring… de eerste solotentoonstelling van Anna Boghiguian in België, tot 2 mei in het S.M.A.K.

Het valt op dat kunstenaars met een complexe multiculturele achtergrond steevast, of toch nagenoeg, deze complexiteit in hun oeuvre verweven. Dat kan vele vormen aannemen, uiteraard, en gelukkig maar. Soms hebben ze de neiging om elke invloed in hun bloed zorgvuldig uit te pluizen, te ontginnen als voedingsbodem voor een nieuwe kijk op het leven, anderen zullen dan eerder de rijke mix aan invloeden gebruiken om nieuwe verbanden te leggen, een overkoepelende logica te vinden in wat niet-ingewijden chaotisch en ondoorgrondelijk lijkt.

Zo ook met Anna Boghiguian, een Armeense kunstenaar uit Caïro, die in het S.M.A.K. een eerste solotentoonstelling in België houdt. “Als uiterst belezen en vrijgevochten denker, koppelt ze betekenis aan het verloop en de verbondenheid van de dingen. Met grote interesse onderzoekt ze hoe stromen van ideeën, goederen, mensen en kapitaal vorm krijgen, zich verplaatsen en ook uitmonden in ongelijkheden.” In deze ene zin lijkt heel haar oeuvre vervat: het ontrafelen van onomkeerbare invloedsstromen die ze wellicht in haar eigen aderen voelt vloeien, maar ze verheft tot een maatschappelijke visie, al houdt ze de negatieve uitvloeisels hiervan nauwgezet in het oog. Dit laatste toont ze mooi in deze tentoonstelling, in een stad die groot is geworden dankzij de katoenhandel en -verwerking, maar leidde ook tot de sociale uitbuiting van textielarbeiders, de exploitatie van gronden en gedwongen arbeid op de katoenplantages.

Voor de gelegenheid liet het S.M.A.K. twee reportages maken om zich te verdiepen in het werk van Anna. Het is vooral haar interview over haar werk Mapping the Ear dat dieper ingaat op haar denkproces als kunstenares. Het oor is sowieso steeds belangrijk geweest in haar werk, niet enkel omdat ze gezien haar leeftijd hardhorig begint te worden, maar vooral omwille van de verschillende functies die ze het oor toewijst: het metafysische oor, dat onze innerlijke stem weergeeft, het fysische oor, dat ons toelaat te communiceren en het sociale oor, dat ons in staat stelt in contact te treden met anderen, maar vooral hoe dit sociale oor als kanaal dient voor onze hersenen om informatie te vertalen en op te slaan, waardoor het volgens haar vreemd genoeg ook een hindernis vormt om anderen echt te verstaan.

Het verdient wat verdere analyse, maar het korte interview nodigt hier alvast toe uit. (En wie zich nog wat meer wil verdiepen in haar werk wil ik graag de wat langere reportage onderaan aanraden die het Museum der Moderne Salzburg, Rupertinum van haar maakte naar aanleiding van haar expo in het museum in 2018)
De expo A short long history, de eerste solotentoonstelling van Anna Boghiguian in België, vindt tot 2 mei plaats in het S.M.A.K. Gent. Klik hier voor alle informatie!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X