De spontane tekeningen van Erika Cotteleer te zien bij Shoobil, Antwerpen

Nog tot 25 september houdt galerij Shoobil in Antwerpen een tentoonstelling met de tekeningen van Erika Cotteleer. Ik kende de kunstenares niet, of niet rechtsreeks toch. Een beetje onderzoeksjournalistiek (nu ja, googelen heet dit van tegenwoordig) leert me dat Erika eerst en vooral illustrator is van kinderboeken. Een kunstvorm an sich, en eentje waar ik alvast gevoelig voor ben. Naar alle waarschijnlijkheid heb ik door haar geïllustreerd werk reeds in handen gehad bij voorleesmomenten voor het slapengaan van de kinderen.

Het werk dat ze bij Shoobil toont is van een andere, meer persoonlijke orde. De stijl is herkenbaar, maar het onderwerp is verschoven naar “surreële en pure lijfelijkheid om ongemakkelijke seksuele poses, absurditeit en ongecensureerde, schaamteloze vrouwelijkheid te tekenen”, aldus het persbericht. Een heel programma!

Hoewel haar werk me er vaag aan doet denken, is niet persé een dagboek zoals bij ARPAÏS du bois. Natuurlijk is Erika figuratiever, maar het procédé lijkt gelijkaardig: losse, plots opkomende gedachten en beelden onmiddellijk aan het papier toevertrouwen. Spontaneïteit als heilig kunstenaarsgoed. Dat mag zeker.

Het resultaat lijkt op het eerste oog alvast de moeite (ik ben nog niet zelf gaan kijken), en te oordelen naar de tekeningen op haar blog ben ik alvast benieuwd naar nog meer werk van Erika.

shoobil1

© Erika Cotteleer, courtesy Shoobil Gallery

shoobil3

© Erika Cotteleer, courtesy Shoobil Gallery

shoobil6

© Erika Cotteleer, courtesy Shoobil Gallery

shoobil10

© Erika Cotteleer, courtesy Shoobil Gallery

shoobil4

© Erika Cotteleer, courtesy Shoobil Gallery

 

 

Nog tot 25 september bij galerij Shoobil, Museumstraat 4, 2000 Antwerpen.

Open donderdag tot zaterdag van 14-19u, zondag van 14-17:30u. Alle info hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X