‘Stay between the lines’, een knappe totaalervaring van Sara Vermeylen

Wat gebeurt er wanneer een kunstenares samengewerkt met een architecte, een soundscaper, een performance artist en een bezoekersbegeleider? Een totaalervaring, zo blijkt. Al blijven de soms beklijvende, steeds intrigerende tekeningen van Sara Vermeylen het middelpunt van de tentoonstelling – enkel hiervoor is het een bezoek waard. Het is overigens het eerst in drie jaar dat ze nog eens werk tentoonstelt, tijd die ze benutte om haar stijl en de narratieve inhoud -de ‘filosofie’, bijna- achter haar werk te verfijnen.

De expo kadert in een artistiek project rond het thema troost. Het project meet het effect van de emotionele visualisaties op haar bezoekers. Je wordt als bezoeker uitgenodigd om een actieve rol te spelen in de tentoonstelling en bij te dragen aan het onderzoek, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een rondleiding, al kan je het natuurlijk ook op eigen tempo bezoeken. De resultaten zullen worden verwerkt in een boek. Wie deelneemt aan de publieksbevraging, drukt dus mee zijn stempel op het project en wordt nadien als dank vermeld in het boek. Interactieve kunst op zijn best dus. Maar ook met inhoud:

“De tentoonstelling loodst je echt binnen in uithoeken van innerlijke valleien waar je jezelf tegenkomt op een manier waarop je jezelf liever niet wil tegenkomen. Om vervolgens, dat hoop ik althans, tot een catharsis te leiden”, aldus Sara.

De tentoonstelling is verrassend in menig opzicht. De drie zalen zijn volledig verschillend ingericht. Je gaat er van de eerste kamer -die relatief klassiek is opgesteld- naar de totale chaos van de tweede ruimte, om in de derde ruimte, waar slechts een werk hangt, een soort rust of troost te vinden, ondanks de troosteloze aanblik. Als toeschouwer slaat het je uit je lood, wat ergens wel Sara’s bedoeling is. De sfeer van de tentoonstelling wordt verder bepaald door het feit dat -gezien de centrale ligging van de tentoonstelling, in hartje Antwerpen- zowel kunstliefhebbers als toevallige passanten de plaats bezoeken.

Maak zeker gebruik van de gratis interactieve rondleidingen om volop te genieten van deze ervaring!

Maar haast je wel, de tentoonstelling loopt nog tot 30 juli in de Oude Beurs, Hofstraat 15, hartje Antwerpen
De toegang is vrij. Klik hier voor alle info!

(alle foto’s © Maya Bogaerts)

vermeylen1

vermeylen2

vermeylen3

vermeylen4

vermeylen5

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X