Still / Life, kunst met een boodschap van 4 jonge kunstenaars

Voor de eerste maal organiseren Platform 3 en de VZW Meervoud een tentoonstelling in het Vlaams Huis. Ze brengen 4 jonge kunstenaars samen die maatschappelijk relevante thema’s in hun kunst verwerken. Ze stellen vragen rond identiteit, oorlog, cultuur, het belang van taal, verbondenheid.

Haider Jabbar Lateef , een Irakees vluchteling, wil in zijn kunst getuigen van de wreedheid van I.S. Hij maakte o.a. reeksen van gekeelde hoofden. waarin hij met veel respect de slachtoffers portretteert. Hij laat ze in hun waardigheid, meer nog, ze krijgen iets sereens. Kunst mag nooit zwijgen en moet ook onmenselijke daden durven tonen. Zijn werk was eerder te zien op de Biënnale van Venetië in 2015.

haider-jabbar-case

 

David De Pooter is gepassioneerd door taal, tekens, codes. Zijn kunst oogt speels en ironisch. Maar niets is wat het schijnt te zijn. In calligrafisch schrift – zeer verzorgd uitgewerkt – heeft hij b.v. in drie verschillende talen “bloed” geschreven. Die talen worden gesproken in gebieden waar “bevroren” conflicten bestaan. Vaak daagt hij je als toeschouwer uit om codes te ontcijferen. Indien je dit avontuur aangaat, werkt zijn kunst ook voor jou verrijkend en krijgt het een gelaagdheid.

david-de-pooter-please-release-me

Amber Vanluffelen won in juni 2016 de prijs voor het beste in situ-werk van de Academie van Antwerpen. Uit haar werk spreekt een fascinatie voor de openbare ruimte en hoe we die beleven. Ze onderzoekt die openbare ruimte op haar historische en sociale context, en die context maakt ze dan weer expliciet met eenvoudige ingrepen en alledaagse voorwerpen. Met Untitled 01/15 heeft Amber een permanent kunstwerk in het Antwerpse Middelheimmuseum gerealiseerd. Uit 67 deelnemers werd zij als winnaar geselecteerd. In haar project wil zij een synergie bewerken tussen enerzijds het Middelheimmuseum en anderzijds de publieke ruimte. Voor Still / Life schuift Amber haar alter ego Koreena AmVa naar voren. Met dit fictieve personage gaat ze na hoe socio-culturele interacties onze identiteit bepalen.

vanluffelen

 

Margot De Clerck woont en werkt in Brussel. In haar kunst staan het werkproces en de beleving van de toeschouwer centraal. Met performances, video’s en installaties ‘triggert’ ze haar publiek om verder na te denken over de maatschappelijke thema’s die ze aankaart. Voor Still / Life ontwikkelde Margot RSRXTOSS, een kunstproject dat tegemoet komt aan onze drang om groepen en gemeenschappen te vormen. RSRXTOSS is een poging om een positieve gemeenschap te vormen, zonder uitsluiting. Margot nam in 2015 deel aan het Leuvens Beeldende Kunstenfestival “Ithaca”.

rsrxtoss-open-project

 

Het Vlaams Huis is de geknipte locatie voor de culturele zoektocht die Still / life is. Het Huis biedt onderdak aan Meervoud, de progressieve Vlaamsgezinde denktank die het zelfbeschikkingsrecht van cultuurgemeenschappen verdedigt, van Friesland tot Veneto.

Platform 3 is een initiatief van Relinde Joosten, David De Pooter en Alex Winnepenninckx. Het wil een opstapplaats zijn voor jonge kunstenaars met talent.

Still / Life Kunst in het Vlaams Huis : van 27 april tot 7 mei 2017

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X