Syntr’art 2018, 5 nieuwe galerijen stellen 5 kunstenaars tentoon

Het is steeds boeiend wanneer een nieuwe kunstgalerij de deuren opent. Welke richting gaan ze uit? Welke kunstenaars kunnen ze meteen op hun curriculum vermelden? Welke stempel hopen ze te drukken op een weliswaar groeiende, maar toch al behoorlijk bezette kunstveld?

Het opleidingscentrum SYNTRA organiseert al enkele jaren een opleiding galeriehouder. Als deel van deze opleiding, die reeds 65 cursisten succesvol volgden, wordt er voor de toekomstige galeristen een heuse beurs georganiseerd. Het idee is eenvoudig: 5 (aspirant) galeristen die gedurende 2 dagen elk 1 kunstenaar naar voor brengen. Ze zijn intussen al aan de 5e editie toe van deze beurs, die dit jaar van 7 tot 9 juni plaats vindt bij Tour & Taxis in Brussel.

Drie van de vijf afgestudeerden nemen deel onder de vlag van hun recent opgerichte kunstgalerie. Silvie Erzeel van Nationale 8 Gallery uit Dilbeek presenteert tekeningen van de Belgische kunstenaar Dominique Vangilbergen die in Berlijn woont en werkt; Kristof Verbiest van de Gentse Vlask Gallery introduceert sculpturen van de Poolse kunstenares Mariola Wawrzusiak en Ingrid Van Hecke van Husk Gallery uit Tervuren confronteert schilderijen met installatiewerk van de Belgisch-Japanse kunstenares Emmy Asakura . Karin Meulemans presenteert poëtische portrettekeningen en beeldhouwwerk van Geert De Smet (°1960). Leen Willems exposeert  een reeks fotografische werken van Sylvie Vandewalle (°1970).

Alvast een voorproefje:

Dominique Vangilbergen bij Nationale 8 Gallery

 

Dominique Vangilbergen is een Belgische kunstenaar maar woont en werkt momenteel in Berlijn. Hij noemt zijn werk wel eens “röntgenbeelden” en gaat naar de essentie van het tekenen, in kleur en materiaal, met inkt, verf en papier. Door veel kleuren weg te laten, creëert hij een ongrijpbare atmosfeer. Zijn techniek vraagt uitzonderlijk veel tijd en geduld, om laag na laag het werk tot zijn recht te laten komen. Als Vlaamse kunstenaar herkent hij zich in de eeuwenoude traditie van beeldenmakers. Zijn “glass houses” en “watch houses” hangen bij verzamelaars in binnen- en buitenland.

Deze kunstenaar wordt vertegenwoordigd door Nationale 8 Gallery uit Dilbeek, opgericht in 2017 door Silvie Erzeel en haar vader Roger Erzeel.

 

Mariola Wawrzusiak bij VLASK Gallery

 

Mariola Wawrzusiak is verbonden aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau (Polen) waar ze professor beeldhouwkunst is. Ze werkt altijd in ijzer en heeft een speciale lastechniek, waarmee ze erin slaagt om koude vormen aan te bieden die tot leven komen. Het materiaal en de schijnbaar brute lastechniek contrasteert fel met de emoties die altijd treffend zijn weergegeven. De beelden zijn confronterend omdat ze vaak herkenbare menselijke ruwe kantjes oproepen.

VLASK Gallery, gelegen in het centrum van Gent, ging van start op 1 oktober 2016. De galerij brengt hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland met de focus op sculpturen.  De galeriehouders zijn het echtpaar Kristof Verbiest  (bedrijfspsycholoog, UG) en Anna Verbiest die ook hun passie voor kunst gemeen hebben.

 

Emmy Asakura bij Husk Gallery

 

Emmy Asakura (°1962) is een Belgische kunstenares met Japanse roots die momenteel woont en werkt in Tervuren. Zij schildert voornamelijk – al of niet in combinatie met foto’s, Japanse stoffen of rijstpapier – op doek of paneel van verschillende formaten, maar maakt eveneens installaties. Asakura’s schilderijen balanceren tussen figuratie en lyrische abstractie en zijn het resultaat van een fysiek intense schildersact. Haar beeldend werk bezit een sterke autobiografische inslag en werd beïnvloed door verschillende culturen en lange verblijven in het buitenland. Zo onderzoekt ze specifieke concepten als de Maria-figuur, lichamelijke identiteit en vrouwelijkheid.

De kunstenares wordt vertegenwoordigd door Husk Gallery. Deze nieuwe galerie is een project van Ingrid Van Hecke (kunsthistorica, KU Leuven) die vanuit de Brusselse regio nieuwe ideeën en sterk artistiek talent wil promoten in binnen- en buitenland via tentoonstellingen en kunstpublicaties.

 

Geert De Smet bij Karin Meulemans

Geert De Smet (°1960) is een beeldend kunstenaar die leeft en werkt in Wijgmaal. In zijn werk switcht hij tussen twee- en driedimensionale vormen om uiting te geven aan zijn artistieke ideeën. De Smet startte zijn carrière met het maken van grote bronzen beeldhouwwerken, ingetogen figuren zonder aangezicht. Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met poëtische portrettekeningen in houtskool op papier. Deze tekeningen dragen een zekere kwetsbaarheid in zich. In zekere zin maakt hij anonieme portretten, niet naar levend model, maar met een universele dimensie.

Hij wordt vertegenwoordigd door Karin Meulemans die een jarenlange carrière in de televisie, vooral VRT, achter de rug heeft. Daar stond ze als manager aan de wieg van Ketnet en nieuwe programma’s van één. Ze kiest er doelbewust voor om in de toekomst platformen voor kunstenaars te creëren waardoor ze sneller en beter in contact komen met hun publiek.

 

Sylvie Vandewalle bij Leen Willems

 

Sylvie Vandewalle (°1970) woont in Antwerpen. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de modesector keerde ze terug naar haar eerste passie: de fotografie. Dit jaar vervolmaakt ze haar studies fotografie aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Haar portfolio toont sterke portretten, een liefde voor reflecties en schaduwen, street photography met een stille maar rake observatie van de mens in de straat, of impressies van haar vele (zeil)reizen.  Pure en beklijvende zwart-witte foto’s die de menselijke schaduwkant blootleggen. We komen terecht in een wereld van bevreemdende personages, die ons confronteren met gevoelens van existentiële eenzaamheid, maar ons ook doen glimlachen door hun speelse of cartooneske karakter.

Zij wordt vertegenwoordigd door Leen Willems, psychotherapeute van opleiding en nu werkzaam in de modesector. Ze heeft een brede interesse in kunst, mode en design en zou deze sectoren in de toekomst graag in 1 project verenigen.


 

Syntr’Art vindt plaats van 8 tot 9 juni van 10 tot 18u in Tour & Taxis, Brussel. De vernissage loopt op donderdag 7 juni van 19u tot 22u.

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X