70 jaar kunstpraktijk op de grens tussen wetenschap, kunst en poëzie. Takis bij Tate Modern, nog tot 27 oktober

Tot 27 oktober kan je in het Tate Modern nog genieten van een overzichtstentoonstelling van de Griekse kunstenaar Panayiotis Vassilakis, kortweg: Takis.

In een tijdspanne van 70 jaar artistieke praktijk wist hij een even merkwaardig als innovatief oeuvre op te bouwen, rond het centrale thema van de poëzie en schoonheid achter -of in- het elektromagnetisch universum. Voor wie zich daar slechts met grote moeite iets bij kan voorstellen: zijn roeping om rond dit uitgangspunt kunstwerken te maken werd hem ingefluisterd tijdens het wachten op een perron in Londen, waar hij in de ban raakte van alle lichten en signalen die het gebouw, en de spoorwegen uitzonden. Zijn eerste werk in deze fase, ‘signals’, verkreeg een nagenoeg iconische status.

Zijn oude inspiratiebronnen, Picasso en Giacometti, liet hij achter zich, om zich volledig toe te leggen op de nieuwe mogelijkheden. Kort daarna vervoegden magnetische velden de mogelijkheden die hij reeds exploreerde. Het resultaat? Een soort kinetische sculpturen die de wetten van -onder meer- de zwaartekracht lijken uit te dagen, maar waar naast beweging en onzichtbare krachten, ook geluid een bijzondere rol in speelt. In die tijd, we spreken late jaren ’50, bijzonder vernieuwend, maar nog steeds bijzonder ook in de hedendaagse kunstscène.

De tentoonstelling in Tate is de grootste die totnogtoe gewijd is in de UK. Zo’n 70 werken die de diversiteit maar ook het constante onderzoek van de kunstenaar trachten aan te tonen. Een oerwoud aan magnetische objecten en geluiden uit onzichtbare universele velden.

Het ontdekken waard mocht je in de buurt zijn, maar mocht je eerst overtuigd moeten worden, ontdek het alavst hier in de reportage die Tate liet maken over het werk van de man. Inbegrepen een ontroerend interview met een van zijn fans van het eerste uur, de -toen- kunstcriticus, Guy Brett:


Takis, sculptor of magnetism, light and sound loopt nog tot 27 oktober bij Tate Modern, Londen. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X