“The beautiful Colonizer”. De complexe Oekraïense identiteit door de ogen van Nikita Kadan.

Tot 15 maart is bij Galerie Transit The beautiful Colonizer te zien, een tentoonstelling van de Oekraïense kunstenaar Nikita Kadan, waarin hij de recente geschiedenis van Oekraïne bestudeert. De nieuwe schilderijen, houtskooltekeningen en collages van van de kunstenaar zijn gebaseerd op het combineren van beelden die betrekking hebben op drie verschillende thematische gebieden: het lot van socialistische monumenten in Oekraïne, vernietigd tijdens de periode van de ‘decommunisatiepolitiek’ die begon in 2014; Oekraïense avant-garde kunst van 1920 en de huidige debatten over de ‘nationale’ en ‘universalistische’ interpretaties ervan; collectieve rituelen van Oekraïense jongeren, waaronder nationalistische fakkelmarsen en kosmopolitische techno- parties in Kiev.

Door het combineren van verschillende visuele technieken en het overlappen van verschillende soorten beelden beschrijft Kadan
de complexe relaties tussen de post-Sovjet heroverweging van XX-eeuwse ervaringen en zones van collectief geheugenverlies. Een van de centrale vragen die The Beautiful Colonizer oproept, is of men de Sovjetperiode van de Oekraïense geschiedenis kan omschrijven als ‘kolonisatie’ en hoe relevant het is om de post-Sovjet hedendaagsheid van het land te bekijken door middel van postkoloniale lenzen.

Volgens kunsthistorica Katerina Gregos navigeert “Nikita Kadan’s werk schrijnend op het ingewikkelde terrein tussen verschillende politieke ideologieën, waarbij ze hun eendimensionale definities van utopie of dystopie overstijgen om de gevolgen van hun praktijken met een objectiever oog te onderzoeken. Tegelijkertijd oefent zijn praktijk een kritiek uit op de neokapitalistische orde die in de plaats is gekomen van de socialistische idealen en waarden in de voormalige Sovjetlanden – hoe gebrekkig ook – die een sociaal vacuüm hebben achtergelaten dat nog moet worden opgevuld“.

Een complexe studie, die niettemin leidt tot sterk en boeiend werk:


De tentoonstelling ‘The Beautiful Colonizer‘ met werk van Nikita Kadan loopt nog tot 15 maart bij Galerie Transit in Mechelen. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X