“The Gods must be crazy”, vijf kunstenaars zien het licht aan het einde van de crisis

The Gods must be crazy.” Wie de film ooit zag zal het niet zo gauw vergeten. Ikzelf was zo’n twaalf jaar, en herinner me levendig dat mijn vader naast mij in de bioscoop onophoudelijk zat te schaterlachen. Voor mij was de humor wellicht al te bijtend, een luchtige voorbode van een meer grauwe toekomst die de menselijke beschaving de decennia erna zou inslaan -eigenlijk reeds aan het inslaan was anno 1981.

De film vormt een persiflage op ons jachtige westerse bestaan. Uiteraard. Maar valt er zoveel te lachen? De coronacrisis is volgens sommigen een uitgelezen kans om onze hectische, gedachteloze levenswijze grondig in vraag te stellen. Het zou mooi zijn, maar het neemt niet weg dat de crisis een tijd van aanzienlijke miserie inluidt voor een grote groep mensen. Het is een tweespalt, een contradictie, een spanningsveld. En dus een vruchtbare voedingsbodem voor kunstenaars.

Al hoeft het niet noodzakelijk te betekenen dat ze de miserie die met de crisis gepaard gaat willen benadrukken, noch dieper in de open wonde die ze achterlaat willen gaan wroeten. Zonder weg te kijken van de negatieve impact ervan, belet het sommige niet om uit te kijken naar een betere, positievere toekomst. Het vormt alleszins het uitgangspunt van de expo bij CAS-Zottegem, die dezelfde titel draagt als de film. “De vijf kunstenaars in de expo proberen, elk op hun manier, licht te brengen in duistere tijden“, legt Nadine Prieels me uit. Als kunstenaars de gave bezitten om maatschappelijke tendensen te voorspellen, dan hoop ik alvast dat deze vijf gelijk krijgen. Zoniet zorgen ze toch voor een streepje licht in deze sombere tijden, dat kan ook geen kwaad.

Verwacht je als bezoeker echter niet aan pittoreske landschappen en zonnige bloemenkransjes. De werken zal je moeten lezen. Doorheen de betekenislagen op zoek gaan naar licht, en verlichting. Om dit licht aan het spreekwoordelijke einde van de tunnel te gaan zien, zal je echter ook als kijker actief moeten beginnen graven. Maar, wie zoekt…


Praktisch
De expo “The Gods must be Crazy” met werk van Alice Vanderschoot, Juanan Soria, Christian Verhelst, Joost Colpaert en Marc Galle kan je bezoeken op de vrijdagen 19 en 26 maart van 16-20u en in de weekends van 20-21 en 27-28 maart, telkens van 15-18u. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Mondmaskers zijn wel verplicht !

Let op! Er zijn momenteel overal wegversperringen op de toegangswegen naar CAS. Er staan borden met ‘enkel plaatselijk verkeer’, maar de weg naar CAS kan hier zeker toe gerekend worden. Dus rij gerust verder tot de galerij.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X