“The loneliness of the soul”, Tracey Emin in confrontatie met het werk van Edvard Munch

Het mag als een verrassing van formaat gelden, het werk van Edvard Munch in verband te zien met het werk van Tracey Emin. Het was weliswaar het idee van deze laatste, die een oeverloze bewondering heeft voor het werk van de Noorse kunstenaar. Ze koos dan ook eerst de werken van Munch die ze wou tentoonstellen, en ging dan op zoek in haar eigen oeuvre om ze van antwoord te dienen. Volgens haar is er echter meer dat beide verbindt: een drang om pionierswerk te verrichten, de blik op de toekomst gericht, maar ook kunst te zien als manier om zuivere, zij het rauwe emoties onverbloemd vorm te geven: pijn, angst, jaloesie, ziekte.

Al is kunstcriticus Adrian Searle van The Guardian niet onverdeeld overtuigd van deze gemeenschappelijke grond. Weliswaar vertrekken ze beide van autobiografische elementen, stelt hij, maar waar het drama in het werk van Munch meer direct voelbaar is, moet je bij Emin vaak omwegen maken om het er in te herkennen. “Emin’s paintings seem to me more a performance, an enactment, than they are depictions. Put another way, they’re not pictures in the way Munch’s are“, aldus Searle.

Niettemin, menselijk leed ligt onmiskenbaar aan de basis van de creatiedrift van beide kunstenaars, iets dat bij Tracey Emin misschien nog verhevigde nadat ze laatste zomer bij haar kanker werd vastgesteld. Ze spreekt er heel open over, onder meer in een interview met de BBC naar aanleiding van de tentoonstelling, waar ze zich liet ontvallen: “As an artist you don’t have to make work to make people happy, you make art that makes people feel”. De uitspraak had evengoed van Munch kunnen komen…

Toch valt het op hoe fris en actueel de werken van beide aanvoelen, zo naast elkaar. Het mag niet verbazen voor een hedendaagse rebel als Tracey Emin, maar het biedt alvast een vernieuwde blik op het werk van Munch.


De expo The loneliness of the soul loopt nog tot 28 februari in de Royal Academy of Arts in Londen. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X