‘The swimming pool’, vrijheid blijheid met Deanna Templeton bij Gallery Fifty One

Op 29 april ging bij Gallery 51 de tentoonstelling ‘Swimming Pool’ van de Amerikaanse fotografe Deanna Templeton van start. In deze nieuwe, en een beetje atypische reeks van Templeton fotografeerde ze modellen naakt bewegend in het zwembad. Een eenvoudig idee, maar die haar bijna oneindige mogelijkheden bood om te spelen met licht, beweging en het vervormende effect van het water.

Het idee overviel haar een beetje toevallig, wanneer ze haar man op die manier fotografeerde in hun zwembad. Ze raakte onmiddellijk gefascineerd door de speling van het licht en de schaduwen in het water. De jaren nadien nodigde ze vrienden en kennissen uit voor fotosessies, waarbij ze hen aanmoedigde om zo vrijelijk mogelijk zichzelf uit te drukken in het water. Het resultaat van deze sessies is nu in de reeks te zien.

De foto’s zijn overigens niet ontdaan van verwijzingen naar de Britse kunstenaar David Hockney en zijn reeks met zwembaden. David en Deanna delen dan ook een fascinatie voor jeugdigheid en een voorliefde voor de ‘joie de vivre’, de lichtheid van het bestaan.

Zoals gezegd is deze reeks een buitenbeentje in het werk van Templeton, die vooral bekend staat om haar beelden van de Californische ‘skating’-wereld, waar haar man in vertoeft. Geen geïdealiseerde wereld, ze blijft ver weg van de clichés die onvermijdelijk met deze wereld geassocieerd worden. De skate- en surfidolen verschijnen enkel bij monde van hun signatuur op de huid van hun fans. Met ‘the swimming pool’ lijkt ze juist wel een geïdealiseerde wereld op te zoeken, de verheerlijking van het lichaam, de vrijheid, de zuivere sensatie -en sensualiteit.

Wat mij betreft hoop ik alvast dat dit een nieuwe weg inluidt in haar oeuvre…

Bekijk in ieder geval de reportage onderaan waar Deanna het ontstaan en de werkwijze van de reeks uitlegt!

De reeks is overigens ook in boekvorm verschenen. De tentoonstelling bij Gallery 51 Too loopt nog tot 24 juni in Antwerpen, klik hier voor alle info!

templeton1

templeton2

templeton3

templeton4 templeton5

 

 

.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X