Ondefinieerbare maar spannende kunst, Tinus Vermeersch tot 7 januari in de Directeurswoning, Roeselare

Bij het doornemen van wat er geschreven werd over Tinus Vermeersch op zijn expo bij Hopstreet twee jaar terug (en die van drie jaar daarvoor), valt toch op hoe zeer zijn werk gekenmerkt wordt door contrasten -spanningen heet dat tegenwoordig in het kunstjargon. Hem wordt toegedicht zich te laten inspireren door de oude meesters uit Noord-Europa, Breughel en Bosch, maar zijn werk blijft niettemin ontegensprekelijk hedendaags. Sam Steverlynck heeft het in 2010 over een ‘spanning tussen het organische en het levenloze’. Etienne Wauty verwoorde het in 2015 dan weer zo; “Het is eigenlijk een totaal onrealistische vorm van figuratieve kunst. In wat hij afbeeldt, is niets abstract, maar bijna niets bestaat ook “werkelijk”, toch niet buiten zijn kosmogonie”. Nog eentje om het af te leren, in 2007 omschreef Tanguy Eeckhout het werk van Tinus als “de spanning die ontstaat tussen de artificiële elementen en de dramatische of onheilspellende voorstelling van het landschap en de wolken die de tekeningen zo vreemd en bijzonder maken”.

Wat deze voorbeelden alleszins aantonen is dat het werk van Tinus Vermeersch moeilijk te definiëren is, in zekere zin staat hij ‘buiten elke categorie’, in de positieve zin van de uitspraak. In zijn landschappen zal je nog wel een landschap herkennen, maar toch zijn het enkel projecties van zijn eigen imaginaire wereld. Dat ondefinieerbare zet hij op een vreemde manier verder: de laatste jaren sluipen duidelijke figuratieve elementen in zijn werk, hoewel het totaalbeeld je in de war zal brengen over de betekenis ervan, over wat precies staat afgebeeld.

Als kunst eruit bestaat om spanning uit te beelden en op te roepen bij de kijker, dan is Tinus inderdaad een meester geworden… Geniet even mee, of, nog beter, overtuig jezelf; tot 7 januari loopt de tentoonstelling ‘Incertus’ met tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken van Tinus Vermeersch, in de Directeurswoning in Roeselare. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de indrukwekkende diversiteit in het nog jonge oeuvre van de kunstenaar.  Klik hier voor alle info!

tinus1

(zonder titel, 2014, courtesy de spil & Hopstreet Gallery)

tinus2

(zonder titel, 2017, courtesy de spil & Hopstreet Gallery)

tinus3

(zonder titel, 2017, courtesy de spil & Hopstreet Gallery)

tinus4

(zonder titel, 2016, courtesy de spil & Hopstreet Gallery)

tinus5

(zonder titel, 2015, courtesy de spil & Hopstreet Gallery)

_dsc0863 _dsc0887 _dsc0908

(installation views, courtesy de spil)

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X