De impact van de omgeving op een kunstenaar… twee interviews met Kasper Bosmans

“Ik geloof niet in kunst, ik geloof in de kunstenaar”, zei Marcel Duchamp ooit. Ik kan moeilijk oneens zijn met de stelling. Zonder zijn werk ooit gezien te hebben, of de man zelf ontmoet te hebben, doet het me automatisch aan Kasper Bosmans denken, wiens twee video-interviews ik onlangs ontdekte.

Het eerste – en langste- interview met Gertrud Sandqvist van de Malmö Art Academy is het leerrijkste om de leefwereld van de kunstenaar te ontdekken. Hij heeft het er over de identiteitscrisis waar hij als inwoner van het desolate en afgelegen Lommel mee kampt. De invloed van zijn geboortestreek is zeker van belang geweest in de wording van de kunstenaar. De geïsoleerde ligging verplicht iemand als Kasper om zich te verplaatsen om nieuwe invloeden te ondergaan, om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Het voedt ongetwijfeld zijn drang om te ontdekken, al kan dat in grote en kleinere dingen liggen. Zo raakt hij even gefascineerd door Japanse apen die (als enige diersoort) sneeuwballen naar elkaar gooien, als door een banaal ogende tol, die zich in zijn ogen ontpopt tot een eindeloos interessant object. De blik van de kunstenaar, het blijft boeien…

Een aandoenlijk eerlijk interview. Omwille van auteursrestrictie kunnen we de video niet delen op TheArCouch, maar als u hier klikt kan je er vooralsnog van genieten.

Hoe deze nieuwsgierigheid zich precies omzet tot de kunst van Kasper zie je in de tweede reportage, een aantal jaar geleden gemaakt door Steven Kremers. Hij vertelt er niet enkel over zijn artistieke wording in zijn prille jeugd, maar ook, belangrijker, over hoe zijn werk op vrije associaties is gebaseerd, maar daarom niet vrijblijvend is. Het is een zoektocht naar alle mogelijke interpretaties van de grote en kleine dingen die ons omringen, en die in combinatie soms geheel nieuwe percepties genereren.

Onze nieuwsgierigheid is alvast gewekt…

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X