Van Garfield tot Scotch Tape. Iconoclasme op zijn best. Katherine Bernhardt nog tot 6 april bij Xavier Hufkens

Bij Xavier Hufkens loopt momenteel een tentoonstelling met werk van de Amerikaanse Katherine Bernhardt. Een kleurrijke ervaring, maar ook geladen. Ondanks hun spontane, eenvoudige uitstraling zijn de werken van Bernhardt zeker niet gratuit. De boodschappen verbonden aan al die bekende objecten en cartoons zijn steevast dubbelzinnig en open voor interpretatie. Het zijn gecodificeerde visuele raadsels. In sommige gevallen legt Bernhardt verbanden tussen het sympathieke (een mollige Garfield-kat) en het verfoeilijke (sigaretten en junk food). In een ander werk gebruikt ze Nikes als een hedendaagse verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting en raciale gerechtigheid, door bijvoorbeeld te verwijzen naar quarterback Colin Kaepernick’s protesten tijdens een NFL-wedstrijd en hiermee onderhuids de link legt naar de Black Lives Matter-beweging, die overigens zijn oorsprong had in Bernhardt’s woonplaats St. Louis. Hoe eenvoudig het werk op de eerste oogopslag ook lijkt, er liggen steeds meer verbanden en gedachtenkronkels in vervat.

Bernhardt schildert vaak bepaalde objecten en iconen vanwege hun intrigerende kleuren en vormen, maar door het vermengen van de verschillende tijdperken creëert ze tegelijk collage-achtige herinneringen aan ons collectieve geheugen. Niet enkel brands als nike en Scotch, maar ook -voor onze generatiegenoten- iconische figuren als Garfield, Babar en de Pink Panther passeren de revue. Ze ogen ongedwongen en stralen een bepaald joie de vivre uit, maar laat je niet misleiden. De ongebruikelijke combinaties van iconische beelden wil je doen nadenken. Garfield’s aaibaarheidsfactor wordt in zekere zin tenietgedaan door de vadsige consumptiedrang die onze maatschappij kenmerkt. We zeiden het reeds: gratuit zijn de beelden van Bernhardts nooit, ondanks de bedrieglijke eenvoud die ze uitstralen.


De tentoonstelling Garfield on Scotch Tape loopt nog tot 6 april bij Xavier Hufkens in Brussel. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X