“Reflections” Guido van Helten creëert het grootste murale kunstwerk ooit

Is het de natte droom van elke street artist? Ik zou het niet weten, al durf ik te vermoeden van wel. Een muur -wel, in dit geval een dam- van 34 meter hoog en 367 meter breed, samen goed voor zo’n 8,000 vierkante meter, als canvas mogen gebruiken, het is niet elk van hen gegeven.

Al ging de Australische kunstenaar niet zomaar tewerk. Hij besefte goed genoeg welke belangrijke plaats de rivier innam in de gemeenschap van Collie, een stadje op een boogscheut van Perth. Zowat elke inwoner van de stad heeft wel foto’s uit hun kindertijd, getrokken met de dam op de achtergrond. Maar ook voor de oorspronkelijke bewoners van de regio heeft de plek, en de rivier, een speciale, spirituele betekenis, gezien het nog steeds de geesten van hun voorouders bevat.

Gezien de gevoeligheden ging de kunstenaar dan ook heel omzichtig met het project om. Aan de hand van de kinderfoto’s en herinneringen van de bevolking trachtte hij met zijn werk een brug te slaan tussen religies, culturen en generaties, op zoek naar wat hen, en ons, allemaal verbindt.

Kunst met een boodschap, het laat alleszins niet onberoerd. Ontdek even mee aan de hand van de ‘making of’ van dit monumentale werk (onderaan):

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X