Van lijn tot beweging bij Blueproject Foundation in Barcelona

Blueproject Foundation is een boeiend kunstencentrum in het hart van Barcelona, vlak bij het Citadelpark. Met twee tentoonstellingszalen, een atelier voor artists-in-residence en een eigen cultuurcafé wil het centrum een experimenteel lab zijn voor nieuwe artistieke ideeën en een platform bieden aan jonge, beloftevolle kunstenaars.

Op dit moment toont Blueproject Foundation het werk van twee gevestigde Zuid-Amerikaanse kunstenaars in een tentoonstelling die de naam ‘From Line to Movement’ meekreeg, met als ondertitel ‘Inventing things to do while walking’. Toeval of niet, Mateo López (°1978, Colombia) en Jorge Méndez Blake (°1974, Mexico) zijn allebei gediplomeerde architecten en die opleiding sijpelt onmiskenbaar door in hun beeldend werk. Een tweede gemeenschappelijke liefde is de literatuur. Het bewijs? Het concept voor hun gezamenlijke expo haalden ze uit Flatland: a Romance of Many Dimensions, een satirische roman uit 1884 van de Britse auteur Edwin Abbott Abbott.

Jorge Mendez Blake - The Emperor has sent a message (2017)

Jorge Mendez Blake – The Emperor has sent a message (2017)

De roman speelt zich af in een tweedimensionale wereld die Flatland heet en de ik-figuur in het verhaal is een vierkant. Op een dag wordt dat vierkant bezocht door een cirkel (eigenlijk een bol, maar die bestaan niet in Flatland), die hem uit z’n tweedimensionale wereld tilt en hem meeneemt naar lijnland en puntland om hem duidelijk te maken dat er meer dimensies zijn dan die van Flatland.

Mateo Lopez - 4/4 (2017)

Mateo Lopez – 4/4 (2017)

De thematiek van het boek past wonderwel bij de kunstpraktijk van beide artiesten. Beide zetten tweedimensionale werken (literatuur in het geval van Mendez Blake, tekeningen in het geval van Lopez) om in driedimensionale beeldende kunst. Voor Jorge Méndez Blake is een boek meer dan een verbale structuur of een reeks grammaticale processen; het is een dialoog met de lezer, woorden worden vormen, roepen beelden op. Lopez voegt een stap toe aan het werkproces van een architect, die tweedimensionale tekeningen omzet in driedimensionale constructies. Lopez maakt gedetailleerde tekeningen van voorwerpen die hij tijdens zijn vele reizen ziet, en zet die tekeningen later weer om in objecten. Dat resulteert in verhalende installaties met tekeningen, voorwerpen en architecturale constructies.

From Line to Movement - zaalzicht

From Line to Movement – zaalzicht

Nog een bijzonderheid van ‘From Line to Movement’: de ruimtelijke invulling van de tentoonstelling. Sommige werken hangen op kniehoogte aan de muur, andere liggen op de grond, of op een sokkel. En halfweg wordt de zaal in tweeën gedeeld door een platform met twee treden. Wie de rest van de tentoonstelling wil zien, moet dus een (kleine) inspanning leveren. Die opstelling zorgt ervoor dat het publiek zich anders door de ruimte beweegt. Het dwingt de toeschouwer om te bukken, te gaan zitten en zelfs op het platform te gaan liggen. Kijken doe je bij Blueproject Foundation dus niet alleen met je ogen, maar ook met je lichaam.

In dit blogbericht ga ik dieper in op ‘From an abandoned work (Billy Budd, Sailor)’, een werk van Jorge Mendez Blake dat op de tentoonstelling bij Blueproject Foundation te zien is.

De tentoonstelling ‘From line to movement’ loopt tot 4 maart 2018 bij Blueproject Foundation, Carrer de la Princessa 57, in Barcelona.

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X