‘Vandaag zal eindigen’, een overzichtstentoonstelling van Shilpa Gupta in M HKA

There are many ways of creating, knowing and sharing. We may not even be realising it might be art“, vertelde Shilpa Gupta aan The Guardian, naar aanleiding van haar installatie Threat in Edinburgh, waarbij bezoekers werden uitgenodigd om stukjes zeep van de muur mee naar huis te nemen.

Kunst die de limieten verkent van wat mogelijk is, of van wat als kunst wordt aanzien. Het mag niet verrassen dat ze allerlei media gebruikt in haar werk, beeldhouwkunst, installatie, tekst, fotografie, maar ook haar gebruik van audio- en visuele technologieën valt op. “Gupta beschouwt technologie als een verlengstuk van het lichaam en de geest en heeft een sterk politiek besef omtrent de rol, de psychologie en de esthetiek van verschillende mediavormen, vooral wat hun medeplichtigheid aan de productie van angst betreft”, aldus de perstekst.

Het kan dus alle kanten uit, maar dat maakt het juist boeiend. Wie een overzicht wil verkrijgen van deze mid-career kunstenares kan tot en met september alleszins terecht in het M HKA, waar een eerst overzichtstentoonstelling plaatsvindt aan de hand van enkele van haar sleutelwerken.

Threat

Shilpa Gupta, Threat, 2008-2009. Courtesy: the artist. Photographer: Didier Bamoso

Het M HKA presenteert met Vandaag zal eindigen de eerste tussentijdse overzichtstentoonstelling van de Indiase kunstenares Shilpa Gupta, waarin vele van haar belangrijkste werken voor het eerst worden samengebracht, onder meer de door het museum recent aangekochte installatie Threat. Je kan dus als bezoeker een stukje van het kunstwerk gewoon mee naar huis nemen!

De kleur van de zeepblokken zou verwijzen naar haar eigen huidskleur. Het feit dat op elk van hen de titel van de installatie verschijnt, Threat, zou kunnen wijzen op een politieke boodschap. Zelf gebruikt ze echter liever de term everyday art, want, vertelt ze aan The Guadrian: “I dislike labels. Political is a label. “

In een interview met Studio International stelt ze het nog scherper: “There is so much we experience as human beings, and not all of it can be expressed through verbal language. There is still space for other languages, and art is one of them.” Kunst als een nieuwe taal, een andere manier om te communiceren. Het mag niet verbazen dat ze in haar werk zo vaak de interactie opzoekt met bezoekers, die integraal deel gaan uitmaken van haar kunst. Al kan dit premisse ook tot heel verschillende resultaten leiden.

Een bijzondere kunstenares. De expo in het M HKA biedt alleszins een unieke manier om je in haar werk te verdiepen, en je erdoor te laten verrassen…

Shilpa Gupta, Untitled (There is No Border Here), 2005-2006. Courtesy: the artist
Shilpa Gupta, Singing Cloud, 2008-2009. Courtesy: Louisiane Museum of Modern Art, Humblebaek, Denmark.
Shilpa Gupta, For, In Your Tongue, I Cannot Fit, 2017-2018. Photographer: Pat Verbruggen


SHILPA GUPTA “Vandaag zal eindigen” vindt plaats van 21 mei tot 12 september in het M HKA. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X