Vier uitstekende redenen om naar de Collection Lambert in Avignon te trekken

Het museum voor hedendaagse kunst Collection Lambert in Avignon staat steevast op onze agenda wanneer we in de buurt zijn. De collectioneur die het museum rond zijn verzameling oprichtte, had zeker een goede neus voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de kunstwereld van de jaren zestig en zeventig, het is een traditie die het elegante museum alvast weet te bestendigen. Ook nu zijn er, naast een selectie uit zijn eigen collectie die de helft van het museum inpalmt, waar we grote namen terugvinden als Robert Ryman, Sol Lewitt en Richard Serra, ook vier tentoonstellingen die elk alleen al de moeite van een omweg waard zijn.

Miryam Haddad ‘Le sommeil n’est pas un lieu sûr’

De Syrische kunstenares Miryam Haddad krijgt twee zalen tussen de vaste collectie van Lambert. Een hele eer, die ook wordt doorgetrokken tot het festival van Avignon, waar ze de affiche voor ontwierp. Het moet gezegd, haar naar abstractie neigende werken, ondergedompeld in een soort Ensoriaanse kleurpalet oefenen een bijzondere aantrekkingskracht op de kijker. Van dichtbij lijken het minutieus uitgewerkte kleurmozaïeken, van verderaf mysterieuze, bedwelmende landschappen. Een effect dat rechtevenredig versterkt met het formaat van haar werken.

(foto: TheArtCouch)

Basquiat ‘Remix’

Ongetwijfeld de ster-tentoonstelling van de zomer. Remix is een tentoonstelling rond het werk van Basquiat, al focust het meer op werken die niet tot het collectieve onbewuste van de kunstliefhebbers zijn gaan behoren. Aan de hand van tientallen schetsen, experimenten schilderijen waar tekst een prominente plaats heeft, biedt de tentoonstelling niet alleen een frisse kijk op het oeuvre van Basquiat, maar biedt het tevens een kijk op zijn invloedssferen. De werken van Basquiat worden doorkruist door werken van drie kunstenaars die een onmiddellijke impact hadden op zijn werk: Picasso, Matisse en Cy Twombly. Niet te missen.

Vik Muniz ‘Imaginara’

Vik Muniz presenteert in primeur in Europa zijn nieuwe reeks foto’s gebaseerd op iconische schilderijen van Christelijke figuren uit de kunstgeschiedenis. Van ver herken je ze nagenoeg onmiddellijk, maar als je dichterbij kijkt blijkt elk beeld te bestaan uit een mozaïek van duizenden kleinere beelden allerhande, behorende tot de meer recente geschiedenis. Iconische beelden, personages en voorwerpen, gemixt met meer betekenisloze of onbekende beelden, in een wirwar aan kleurpaletten over elkaar geschakeerd, maar een verrassend harmonieus geheel vormend. Elk werk is een huzarenstukje, en heeft als doel ‘de relatie tussen kunstwerken en de notie van sacraliteit te bevragen’. Betoverend is het alleszins.

A Normal Working Day ‘Various Days’

De ware verrassing verhult zich echter in de kelder van het museum, die in beslag wordt genomen door het kunstenaarscollectief A Normal Working Day. Een immersive installation waar twee kunstenaars centraal staan Marco Delgado en Nadine Fuch, in installaties uitgewerkt door hun kompaan Zimoun. Drie totaal bevreemdende ruimtes. De eerste is volledig bestempeld met patronen die bestaan uit beeltenissen van Delgado en Fuch; in de tweede vind je levensgrote, vlakke beeltenissen van beide kunstenaars waarvan de armen of benen mechanisch bewegen; de derde zaal bevat een video-installatie waarin beide kunstenaars een semi-erotische, semi-humoristische lichaamsspel. Een verfrissende ervaring.


De meeste tentoonstellingen hierboven beschreven vinden plaats tot eind september. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X