Waren de Goden automaten? Een nieuw project van Bart Ramakers en Ben Stimule

Waren de Goden automaten? De vraag dient als uitgangspunt voor de tentoonstelling AUTOPIA van Bart Ramakers en Ben Stimulé in de Melkerij van Altenaken.

Fotos, videos en installaties katapulteren je in een nabije toekomst, waarbij de grote problemen van de samenleving niet meer door politici of filosofen worden opgelost, maar door machines. Machines die dan essentiële levensvragen voor jou produceert, dan eens haveloze marginalen in brave belastingbetalers transformeert of je in staat stellen jouw jeugddromen alsnog te beleven, alle registers worden opengetrokken in deze nieuwe reeks.

Van Bart Ramakers zijn we complexe uitgewerkte fotografische taferelen gewoon, soms surrealistisch, vaak met humor. Dit keer bundelt hij zijn krachten met Ben Stimulé, die een vijftal installaties bouwde naar aanleiding van de reeks. Samen produceerden ze een aantal videos die hun werkproces aanschouwelijk maken, hilarisch en doodserieus tegelijk.

“Vroeger fotografeerde ik om de wereld te redden met schoonheid. Ik componeerde tafereeltjes met elegante dames in barokke decors. Plezant om doen, iedereen tevreden, maar het redden van de wereld, dat lukte niet. Europa belandde van de financiële in de vluchtelingencrisis, Volkswagen raakte verstrikt in de Dieselgate, Trump kwam aan de macht, Erdogan kreeg dictatoriale trekken en met Poetin of Kim Jong-un is het al niet veel beter. Kortom, er zijn teveel ego’s, en er is te weinig empathie”, aldus Bart Ramakers.

>Ben Stimulé: “Voor mij was het meteen duidelijk dat de wereld redden iets voor machines is. Automaten kennen geen ego, ze laten zich niet verleiden door geld of macht, en doen dus zonder omwegen wat nodig is om onze wereld te verbeteren. We zijn begonnen met een haarkapmachine, simpel, niet te moeilijk, en van daaruit zijn we vertrokken om complexere machines te bouwen.”

De tentoonstelling vindt plaats in een melkerij uit 1942, waar de levensgrote foto-afdrukken en videos je onderdompelen in een heuse toekomstvertelling. Hoe kunst ons een beeld kan bieden van een mogelijke toekomst, of er ons alleszins kan over doen nadenken…

Kapperszetel © Bart Ramakers
Escarbot © Bart Ramakers
Doofpotaffairegenerator© Bart Ramakers
Princip O Thek © Bart Ramakers
Pubersentimat © Bart Ramakers
Installation view © Bart Ramakers
Nog te bezichtigen alle zaterdagen van juni, 11u tot 18u. Altenaken 11, Hoegaarden (links van de Inbev-brouwerij).

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X