Wat er zoal te zien is bij de top-internationale galerijen dit kwartaal. #1: David Zwirner

Geen idee hoe het met u zit, maar persoonlijk vind ik het steeds interessant om virtueel rond te neuzen op de websites van de ‘grote’ galerijen. Het vormt een goede manier om voeling te krijgen met wat er op de internationale kunstmarkt gebeurt. Niet dat de kunstenaars die tot die selecte groep galerijen zijn doorgedrongen binnen ieders handbereik liggen, budgettair dan, zelfs niet wanneer je bij TheArtCouch werkzaam bent, maar het biedt interessante pistes om over kunst na te denken, ook buiten de marktmechanismes die de galerijen er soms als leidraad hebben (op zich overigens ook een interessant onderzoeksvlak).

Maar goed, ik heb me voorgenomen om de komende weken eens te verdiepen in de zogenaamde ‘Top 5’ internationale galerijen. Zien wat voor ouds en nieuws ze te bieden hebben, en, vooral, trachten te bespeuren of er een bepaalde trend in te herkennen valt. Nu goed, van een trend zal ik nog niet kunnen spreken, gezien het maar een momentopname is. Maar stel dat ik dit voor een jaar elk kwartaal doe, zullen we misschien wel een trend kunnen ontwaren. Misschien ook niet. Qui ne risque rien, … 

PS: Ik kan ze niet allemaal tegelijk doen, dus je zal ons moeten volgen om te ontdekken of deze speurtocht ergens toe leidt (onze excuses voor het eventuele ongemak).

David Zwirner

We beginnen ons onderzoek bij David Zwirner.

Amadeo Luciano Lorenzato bij Zwirner London – Galerijen moeten af en toe risico’s nemen, ook de top-galerijen. Het is de eerste keer dat de Braziliaanse Lorenzato een solo-tentoonstelling krijgt aangeboden buiten Brazilië, en al helemaal de eerste keer dat hij te zien is in het Verenigd Koninkrijk. Maar Zwirner biedt hem meteen twee vloeren aan in de Londense galerij. Hoog spel…

Luciano Lorenzato, courtesy David Zwirner

De andere zalen van Zwirner focussen dan meer op de vastere waarden. Risico’s moet je in balans houden zo te zien. De abstracte fotograaf James Welling (NY), Josef Albers (NY) met een focus op zijn musicale invloeden, en zelfs twee tentoonstellingen rond het werk van Charles White, eentje dat focust op zijn ‘Monumental practice’ en eentje met een selectie van tekeningen en schilderijen.

Expo view Josef Albers, courtesy David Zwirner

Een iets hoger risico misschien, hoewel het zijn negende show is bij Zwirner, maar de eerste in de galerij in Hong Kong: de Canadese tekenaar, schilder, filmmaker Marcel Dzama. Frivool, kleurrijk, mysterieus. Toch benieuwd of het de Chinese markt kan bekoren.

Marcel Dzama, courtesy David Zwirner

 

Conclusie totdusver? Het is nog wat vroeg, maar een ding valt op. Drie shows met vaste -Amerikaanse- waarden in New York, twee meer risicovolle -buitenlandse- shows in het buitenland… Benieuwd of hier een trend in zit. Volg ons om het te vernemen !

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X