Wat je niet mag missen op de Gentse Museumnacht: onze drie aanraders

Ben jij iemand die graag alleen en in alle stilte van kunst geniet? Of deel je dat genot liever met een of meerdere gelijkgestemden? Als je tot de tweede categorie behoort, is de Gentse Museumnacht zeker iets voor jou. Want dan krijg je niet alleen kunst, maar ook een hoop sfeer cadeau, én de kans om in één ruk tentoonstellingen mee te pikken die je misschien gemist had.

Op donderdag 6 december zijn acht Gentse musea open van 18u tot 1u ’s nachts. Tijd genoeg om langs te lopen waar jij zin in hebt. Ondertussen word je verwend met muzikale interventies, talrijke nevenactiviteiten en performances. Wie na al dat schoons nog niet voldaan is, kan naar de afterparty in Charlatan, tussen 23u en 6u ’s ochtends.

Natuurlijk heeft elk museum wat bijzonders te bieden. Wij pikken er de drie plekken uit die ons het nauwst aan het hart liggen, of anders gezegd: de must sees voor de echte kunstminnaar.

MSK

Onze focus ligt bij TheArtCouch op hedendaagse kunst, maar ‘De dames van de barok’ is een tentoonstelling waar je moeilijk omheen kunt, met werk van getalenteerde dames uit het Italië van de 16en 17eeuw. Een vijftigtal topwerken belichten de rol van de vrouw in de Italiaanse renaissance. Spilfiguur is Artemisia Gentileschi (1593-1652), die misschien wel het meest inventief aan de slag ging met de restricties van haar tijd, en hiermee de mannelijke (artistieke) autoriteit naar de kroon stak.

In de woorden van Gerrie Soetaert, persverantwoordelijke MSK: “MSK is sowieso het allermooiste museum van Europa. Voor liefhebbers van hedendaagse kunst is er het indrukwekkende fresco van Luc Tuymans, het Lam Gods wordt er gerestaureerd en er loopt nu een schitterende tentoonstelling die ‘De dames van de barok’ heet, met meesterwerken uit een tijd dat de heren er alles voor het zeggen hadden. De dames van de barok waren geen doetjes, dus zeker komen kijken!”

Elisabetta Sirani, Timoclea vermoord Alexander’s kapitein, 1659 (Museo e Real Bosco di Capodimonte, Napoli)

 

Artemisia Gentileschi, Maria Magdalena, 1616-1618 (Gallerie degli Uffizi, Firenze)

 

S.M.A.K.

Wie van schilderkunst houdt, en geraakt wordt door een simpele penseelstreek op een doek, moet zeker langsgaan bij S.M.A.K. De postume overzichtstentoonstelling van Raoul De Keyser raakt elk aspect uit zijn werk aan en geeft een mooi beeld van zijn oeuvre. Schilderijen en tekeningen tonen hoe hij schipperde tussen figuratief en abstract, hierbij alleen zijn eigen bescheiden logica volgend, wars van alle trends. Lees hier onze uitgebreide recensie.

Eline Verbauwhede, persverantwoordelijke S.M.A.K.: “Fotografie, de collectie van S.M.A.K., performances en Raoul De Keyser staan centraal tijdens deze Museumnacht. Bewonder vooral het poëtische werk van Raoul De Keyser. Laat je daarnaast verrassen door performancekunstenaars die zich laten inspireren door de kunstwerken. Om 21:00 blaast het Yelemani Trio van Citadelic Jazz je omver met z’n Afrikaanse vibes met jazz, impro, rock en elektronische invloeden. Zij nodigen tevens de rijzende ster en Burkinees danstalent Luc Sanou uit voor een artistieke ontmoeting.”

 

Museum Dr. Guislain

In het Museum Dr. Guislain loopt momenteel de expo ‘Prikkels. Tussen pijn en passie’. In een eerder bericht schreven we al waarom we zo houden van de aanpak van dit museum en de opzet van deze tentoonstelling. Rond het thema van hedendaagse overprikkeling en daaraan logisch gekoppeld de zoektocht naar rust, wordt hier een breed amalgaam van boeiende kunstenaars samengebracht, zoals Thierry en zoon Louis De Cordier, Michaël Borremans, Jonathan Meese, Johan De wilde, David Claerbout, Arpaïs Du Bois en Yayoi Kusama. Maar dit museum toont niet enkel kunst. Elke tentoonstelling is een Wunderkammer waar ook links worden gelegd naar historiek, sociologie, geneeskunde, psychologie, enz., wat het geheel gelaagder en des te interessanter maakt.

Yoon Hee Lamot, curator Museum Dr. Guislain: “Tijdens Museumnacht kan je de tentoonstelling ‘Prikkels. Tussen pijn en passie’ bezoeken, maar ook studenten en leerkrachten van GO! Kunstacademie Gent laren zich inspireren door de expo. Je kan komen luisteren naar hun improvisaties geïnspireerd op werken uit ‘Prikkels’. Wisper tekent die avond present met verschillende cursussen rond kunst en waanzin, waarvoor je kan intekenen, maar waarvan je het resultaat ook gewoon kan komen bekijken. Een prikkelende avond!”

Sebastian Schutyser, Mare de Déu de las Neus—Àrre, 2010

Louis De Cordier, Solo-Sleepmodule, 2003

 


Waar? Design Museum Gent, S.M.A.K., Museum Dr. Guislain, Het Huis van Alijn, Industriemuseum, MSK, STAM en De Sint-Pietersabdij

Wanneer? Donderdag 6 december van 18u tot 01u

Meer info: http://degentsemusea.be/museumnacht

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X