Who’s that girl? Ontdek het op Moon, de foto-tentoonstelling van Nele Van Canneyt

“De expo vindt plaats in jouw achtertuin”, mailde Frederic me al lachend. Eén blik op de website van Nele Van Canneyt volstond om mij nieuwsgierig te maken naar de werken van de fotografe Nele Van Canneyt.

De maan kwam al langzaam in beeld toen ik naar de Nylonfabrik in Sint-Niklaas trok voor de expo Moon. Nele vertelt over haar vele reizen naar Cuba, New York, Kopenhagen, Miami. Over hoe de nacht de steden binnensluipt en hen transformeert in Hitchcockachtige filmsets.

Vanop afstand vangt ze een stukje uit het leven van volkomen vreemden en plaatst hen als personages in haar verhaal. Zoals de foto met de dame die onder een luifel door loopt. Wie is deze vrouw met haar uitwaaierende mantel? Waar komt ze vandaan? Waarom is ze gehaast en legt ze vlug een haarlok terug in de plooi? Een beeld dat vragen oproept en onze nieuwsgierigheid naar deze toevallige passanten prikkelt.

Rugfiguren versterken het beeld van het ongrijpbare. Michaël Borremans roept in zijn schilderij Two ook deze enigmatische sfeer op. We raken als kijker gefascineerd door datgene wat we juist niet te zien krijgen.

Sommige  foto’s hebben een fluwelen lichtinval, hetgeen de zachtheid van de nacht weerspiegelt. Al zijn er ook kleuraccenten, zoals het rood dat opduikt in de beelden die genomen zijn in Miami. Een rode gloed tooit de kopjes van de golven, in contrast met het inktzwarte water, de ongekende diepte.

De expo geeft een overzicht van vijf jaar werk op verschillende plaatsen wereldwijd en Nele geeft aan nog lang niet klaar te zijn met reizen. Ik kijk alvast uit naar haar volgende werken!

De tentoonstelling Moon loopt nog tot 26 mei in Nylonfabrik, Lindenstraat 90 te Sint-Niklaas

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X