Woman power op de biënnale van de schilderkunst in de Leiestreek

Wat doen op een zondagnamiddag als de kinderen niet thuis zijn? Op ontdekking naar de Biënnale aan de Leie natuurlijk!

Frederic De Meyer had er al naar verwezen in zijn artikel op The Art Couch eind juli. Ik was nieuwsgierig naar de kunstwerken met als rode draad landschappen, die de 3 deelnemende musea tentoonstellen. Sportieve kunstliefhebbers kunnen het parcours ook met de fiets doen, reken dan op een dagvullend programma.

Achteraf bij het doornemen van mijn na-genietertjes, viel het me op dat vooral de werken van de dames me konden bekoren. Hier volgt een kleine selectie uit de vele prachtige werken die er te bewonderen zijn.

Eerste stop bij Dhondt-Dhaenens

In museum Dhondt-Dhaenens in Deurle werd ik naar de monumentale werken van Marie Cloquet gezogen.

Scorched earth X, Marie Cloquet

Deze in Gent geboren kunstenares combineert fotografie en schilderkunst. Ze verzamelt foto’s van opgegeven landschappen, verschroeide aarde, vergroot deze en verscheurt ze. Vervolgens komt ze via collages, die ze overschildert met waterverf tot apocalyptische taferelen.

Nouadhibou, Marie Cloquet

Landschappen van schepenkerkhoven in Nouadhibou, Mauritanië vormen een centraal thema en verzoenen experiment, emotie en politiek met elkaar. Het confronteert de toeschouwer met de verwoestende impact van de mens op natuur. Bezoek haar website!

Nog meer dames in Deinze

In het ruime gebouw van Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) zijn de in houtskool en pastel uitgevoerde tekeningen van Raquel Maulwurf indrukwekkend.

Black Sea II, Raquel Maulwurf

De woeste kracht van een donkere oceaan, flitsende nachtzichten en sterrenstelsels geven haar kijk op de overheersende krachten van de natuur en nietigheid van de mens weer.

Coal, Raquel Maulwurf (blue filter)

De Mechelse Greet Van Autgaerden haalt haar inspiratie dan weer uit het gewone Belgische landschap. Maar wat een parels levert dit op!

Zoals Struik, waarbij ik zoals Hans Martens het beschreef, een Alice in Wonderland gevoel krijg. Het werk is gigantisch en door er naar te blijven kijken, verdwaal je als het ware in het gewas.

Te gast bij Roger Raveel

Tussen alle kleurrijke werken van Raveel in Machelen-Zulte, beleef ik bij de spray painting van de Brusselse Sophie Whetnall nog een black & white moment. Zij kan ook kleurrijk landschapswerk tonen maar deze Black Dust vond ik toch bijzonder.

Mijn keuze blijkt vooral zwart wit gekleurd te zijn. Er hangen echter nog vele prachtige, kleurrijke werken, en ja hoor ook van mannen, gespreid over de 3 musea. Maar ga dat vooral zelf ontdekken op een vrije namiddag!

Nog tot 30 september Biënnale van de schilderkunst aan de Leie. Klik hier voor alle info

(foto’s : Gwendolina Willems)
Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X