De tragiek van een reiskoffer… ontroerende installatie van Willy Baeyens in Koksijde

Behoorlijk wat kunstenaars zijn begaan met het lot van de mensheid, moge het in de vorm van de huidige vluchtelingenproblematiek zijn, of de gruwelen uit het verleden. We herhalen het regelmatig: kunst mag wat ons betreft alleszins een geweten schoppen, of het bewustzijn aanwakkeren…

Niets is beeldender dan de reiskoffer om de tragiek weer te geven van de vluchteling, de gedeporteerde, de gevangene. Beeld je je op dit ogenblik even in dat je omwille van het blinde geweld om jou heen genoodzaakt wordt om met jouw gezin België te ontvluchten, dat je een selectie moet maken van jouw bezittingen die zouden passen in een gammele reiskoffer, je hebt slechts een uur om de keuze te maken. De beslissing lijkt me hartverscheurend.

De reiskoffer is het symbool van de installatie van kunstenaar Willy Baeyens, die tot 19 augustus te zien is in de Kapel Ster der Zee in Koksijde. Willy kwam op het idee na een confronterend bezoek aan de Kazerne Dossin in Mechelen, van waaruit 26,000 Joden en zigeuners werden gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau in de Tweede Wereldoorlog.

100 reiskoffers met erin vervat het portret van een onschuldig gedeporteerd kind. De meesten ervan zijn in het kamp omgekomen, sommigen overleefden het, al zullen ze tot het eind van hun leven met het trauma moeten leven. We weten niet precies welk kind welk lot heeft ondergaan. Waanzin is meedogenloos blind, en de slachtoffers ervan te vaak anoniem.

Een ijzingwekkende installatie om lang stil bij te staan…

‘Left Luggage’ van Willy Baeyens is nog tot 19 augustus te zien in de Kapel Ster der Zee, Koninklijke Baan 266 te Koksijde. Niet te missen mocht je vakantie nemen aan de zee!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op