‘Léon Frederic, een ander realisme’, een ferme brok Belgische kunstgeschiedenis vanaf 6 juli in Ornans, Frankrijk

In de tentoonstelling die binnenkort in het Musée Gustave Courbet wordt georganiseerd, kunt u de werken gaan bewonderen van Léon Frederic, een belangrijke schilder van het einde van de 19eeuw in België.

Frederic, die een opleiding volgde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel, is niet bekend in Frankrijk, maar toch was hij een van de belangrijkste figuren in de Belgische kunstwereld van zijn tijd. In zijn werk evolueerde hij van het realisme over het naturalisme naar een utopisch symbolisme. In eigen land genoot hij heel wat bewondering en werd hij tijdens zijn leven al beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders.

Critici omschreven hem als “een Vlaamse boer die zijn vak bij Van Eyck zou hebben geleerd en vervolgens Gustave Courbet zou hebben ontmoet”. Léon Frederic deelt met de meester van Ornans dezelfde realistische picturale zoektocht en een zekere onafhankelijkheid ten opzichte van de bestaande conventies.

Voor de tentoonstelling werden voor de eerste keer in Frankrijk meer dan vijftig werken van Léon Frederic verzameld. Die werden geschilderd in de periode tussen 1880 en 1900 en werden onder meer uitgeleend door privéverzamelaars en grote internationaal bekende musea.

Terwijl Courbet door zijn afkomst Ornans en zijn inwoners de hoofdrol laat spelen in zijn werken, ontdekt Léon Frederic, die afkomstig is van een burgerlijke familie van Brusselse edelsmeden, het platteland en de boeren op 27-jarige leeftijd. Het dagelijkse leven van de boeren dat hij in eerste instantie observeert en vervolgens zelf beleeft, vormt  na verloop van tijd een bron van empathie en zelfs van inspiratie voor zijn belangrijkste werken.

Léon Frederic, Les trois soeurs, 1896, olieverf op doek, privécollectie toevertrouwd aan het MET van New-York © Eric Gillis Fine Art, Brussel

 

Het Musée Gustave Courbet geeft sinds zijn opening in 2011 de voorkeur aan tentoonstellingen die de bezoekers niet alleen de mogelijkheid bieden om hun kennis over de schilder te verdiepen, maar ook om hem in een bredere context ten opzichte van andere kunstenaars te situeren. Léon Frederic verdient zeker een plaats in dit verhaal. De belangstelling van het Musée Courbet voor België en haar kunstenaars toont duidelijk aan hoezeer zij de meester van Ornans hebben begrepen, bemind en verdedigd – vaak meer dan diens eigen landgenoten.

‘Léon Frederic – un autre réalisme’ vindt plaats van 6 juli tot 15 oktober in het Musée Courbet in Ornans, Zuid Frankrijk. Klik hier voor alle info!

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X