Laisser opérer le lent travail de la mémoire… magische fotografie van Marc Krüger

L’image d’un monde antérieur, comme voilé par les larmes de la nostalgie. Laisser opérer le lent travail de la mémoire, laisser affleurer le domaine de l’impalpable et de l’imaginaire…“. Niet verbazend dat de Deens-Belgische fotograaf Marc Krüger Baudelaire citeert op zijn website. De onvatbare tijd, de decompositie van het verleden, de fragmentarische opbouw van een leven, zelfs al blijkt het gedeeltelijk ingebeeld, het zit in zijn werk vervat.

Misschien ook in zijn leven. Op zijn 15e kreeg hij een fototoestel cadeau en begon hevig met het medium te experimenteren. Niettemin vervolledigt hij studies biologie en start zijn eigen zaak in de mediasector, waar hij zich 15 jaar lang op toelegt, voordat hij zijn eerste liefde voor fotografie terug opneemt. Ditmaal om er zich volledig op toe te wijden in 2011. Zijn serie Animato krijgt in 2013 de International Photography Award. Vanaf 17 januari stelt hij tentoon in het Maison Européenne de la Photographie in Parijs. Het kan snel gaan, en hij stelt alleszins een voorbeeld voor midlife kunstenaars die aarzelen om de grote stap te zetten naar het fulltime kunstenaarschap.

In zijn geval loont het alleszins de moeite. Het vervormen van fotografische beelden doorheen de actie zelf van de fotograaf en het spelen met de sluitertijd is zeker geen unicum, maar in het geval van Krüger krijgt het eindresultaat alleszins een granulariteit die hem eigen is. Een traagheid met een heel eigen dynamiek en symboliek. Een nieuwe symboliek, gevat in eenvoudige, alledaagse dingen maar die doorheen zijn lens een abstracte, universele waarde verkrijgt.

Intrigerend alleszins, geniet even mee:

kruger7

kruger6

kruger5

kruger4

kruger3

kruger2

kruger1

Het werk van Marc Krüger zal vanaf 17 januari te zien zijn in het Maison Européenne de la Photographie in Parijs, klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik geniet telkens jullie mail toekomt. Zoveel creativiteit en kunstvormen. Heerlijk. Bedankt!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op