Mijmeren over dromen en slaap… een interessante zoektocht in het werk van Florence Dussuyer

Ik heb jammer genoeg de Antwerp Art Fair moeten missen, een mens kan niet overall naartoe gaan. Ik keek er nochtans naar uit om het werk van de Franse Florence Dussuyer op de stand van galerie Au-delà des apparences in levende lijve te zien.

Waarom? Een kunstenaar die een groot deel van haar werk aan een enkel thema wijdt, het gebeurt niet zo gek vaak. Kunstenaars ontwikkelen soms een bepaalde stijl die ze jarenlang perfectioneren, of zoeken naar variaties binnen een groter, allesomvattend thema waarin ze nog steeds nadrukkelijk een vrijheid van onderwerp opeisen, maar voortborduren op één enkel thema, in steeds dezelfde herkenbaarheid ervan, toch een heel divers oeuvre opbouwen? Dat zie je zo niet vaak (hoewel me meteen het werk van Eric Van de Pitte ter herinnering komt).

Het thema van Florence? Vrouwen die slapen. Of beter gezegd: de onzekere staat van vrouwen die slapen, het loslaten van de persoon, het moment waarop je tegelijk aanwezig en afwezig bent wanneer je slaapt, het kantelen van de perceptie van wat realiteit is. Wie ben je dan werkelijk, wanneer je hersenen je in een volledig verschillende, niettemin zeer werkelijke omgeving dwingen, ben je nog steeds jezelf?

“Cette série « les endormies », qui constitue mon principal intérêt de peintre, questionne pour moi la présence : cet état fascinant, entre deux, du sommeil  que nous connaissons tous, cet état où nous sommes présents et absents en même temps (la création parle aussi de l’oubli de soi). 

Je cherche. Je cherche l’inépuisable, j’envisage la liberté, l’imagination du débordement, ce qui plisse et tapisse.
Un visible faisant écran aux mots.
C’est une peinture de l’élan qui va, du corps avant la pensée.
Je cherche ce qui s’apprête à être, sous le regard.”

(artist statement)

‘L’oublie de soi’, het ‘zelfvergeten’ in de slaaptoestand, ligt het ook niet aan de basis van het creatieve proces van een kunstenaar? Een interessante gedachte alleszins…

Florence Dussuyer, Ayuki (2018)

Florence Dussuyer, Vania (2018)

Florence Dussuyer, Kamna (2018)

Florence Dussuyer, Parmani (2018)

Heb je het net als ik gemist op Antwerp Art Fair, er zijn nog mogelijkheden genoeg in de komende maanden. Volg haar website (of de onze) om op de hoogte te blijven, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op