TheArtCouch Quiz april 2021: de juiste antwoorden

In april lanceerde TheArtCouch voor het eerst een online quiz over hedendaagse kunst in België. Maar liefst 986 mensen vulden de quiz volledig in! Makkelijk was het blijkbaar niet, aangezien slechts 1,3% van de deelnemers alle antwoorden juist had. Had je nog niet meegedaan? Probeer het dan vooralsnog hier (zonder naar de antwoorden hieronder te kijken!).

Of heb je wel deelgenomen, en ben je klaar voor de volgende uitdaging?

(de quiz is geheel vrijblijvend en volledig anoniem. Er worden geen persoonlijke gegevens opgevraagd, noch individuele antwoorden bijgehouden. Enkel de juiste antwoorden worden opgeteld voor de berekening van de eindscore. Weet je het antwoord op een vraag helemaal niet, dan kan je het steeds overslaan)


Quiz 1 (april 2021), de juiste antwoorden:


Q1: Van welke kunstenaar is dit een van de vroege werken?

De fans van het werk van Sofie Muller zullen het alvast herkend hebben. Haar recent werk ziet er helemaal anders uit, maar Sofie werkt graag in reeksen die, hoewel ze steeds dezelfde uitgangspunt hebben, een heel eigen, herkenbare stijl hebben.

Q2: Welke vrouwelijke kunstenaar nam NIET deel aan de Biënnale van de Schilderkunst in het MUDEL in 2020?

Sarah, Olga en Joëlle maakten wel degelijk deel uit van de biënnale van de schilderkunst in het Museum van Deinze en de Leiestreek (MUDEL) in 2020. Nakke Van Loo was het juiste antwoord. (lees hier het verslag van TheArtCouch over deze tentoonstelling)

Q3: Welk kunstenaarsduo organiseert om de twee jaar een expo met vnl. Belgische kunstenaars in Autun, Frankrijk?

De meerderheid van de Belgische kunstliefhebber weet intussen de weg te vinden naar Autun, waar het sympathieke kunstenaarsduo Reniere & Depla tweejaarlijks een uiterst verfijnde selectie hedendaagse Belgische kunstenaars bijeenbrengt. (lees onder meer het mooie verslag van Annelies Vanbelle over de editie van 2020)

Q4: Hoe heette de expo van Berlinde De Bruyckere in het Hof van Buysleden in Mechelen in 2019?

Cripplewood was de naam de van expo van Berlinde in de Biënnale van Venetië in 2013, niet van haar tentoonstelling in het Hof van Buysleden vorig jaar, al valt de vergissing zeker wel te vergeven. (klik hier voor ons verslag van deze expo in 2020)

Q5: Hoe heet de reeks met bronzen geknede harten die Sofie Muller maakte tijdens de lockdown in 2020?

De reeks had Lockdown Heart kunnen heten, maar dat zou voorbijgaan aan de fundamenteel poëtische inslag van de kunstenares. Movements of the Heart was inderdaad het juiste antwoord. (een artikel over deze nieuwe reeks verscheen eerder reeds op TheArtCouch)

Q6: Welke Belgische rocklegende hield voor het eerst zijn eigen expo met fotografisch werk in Antwerpen in 2020-2021?

Meer dan 86% van de respondenten had het juist, waarmee we Tom Barman hiermee officieel tot even bekende rocklegende als fotograaf benoemen. (een artikel over zijn eerste expo als fotograaf kan je hier terugvinden).

Q7: Wie schreef een lijvig boek met 4321 vragen aan 123 kunstenaars dat in 2021 werd gepubliceerd door Borgerhoff & Lamberigts?

Hilde Van Canneyt heeft met haar lijvige boek alleszins al flink wat bekendheid bekomen. De meerderheid van de deelnemers had deze vraag alvast juist. (klik hier voor een recensie van het boek op TheArtCouch)

Q8: Welke Gentse kunstenaar maakte met zijn reeks Christina een intiem portret van zijn vrouw in 12 delen?

Het ligt misschien aan het feit dat hij de enige Gentse kunstenaar is in het lijstje, of het moet zijn dat de reeks van Hans in ieders geheugen gegrift staat. In ieder geval herkent de meerderheid de hand van de meester. (een recensie van deze reeks vind je ook terug in TheArtCouch magazine #1)

Q9: Welke kunstenaar bewaart maandenlang lijkjes van dieren in de diepvries om ze eventueel te gebruiken als model?

Klaus en Hans hebben weliswaar een voorliefde voor films noir en crime scenes, maar het is inderdaad de verfijnde Cindy Wright die vaak het onderwerp voor haar kunst vindt in de poëzie die dode diertjes lijken uit te stralen. (het werk van deze vier kunstenaars is in de verschillende edities van TheArtCouch magazine terug te vinden)

Q10: Welke kunstenaar produceerde aan het begin van de eerste lockdown mondmaskers met de tekst ‘this is not a chicken‘?

Wie ‘kip’ en ‘kunstenaar’ in één adem vernoemt, denkt automatisch aan Koen Vanmechelen. Tenminste, dat doet een meerderheid van de kunstliefhebbers… (TheArtCouch bericht uitvoerig over het werk van Koen, klik hier om ze allemaal te ontdekken)

Q11: Welke kunstfotograaf portretteerde zichzelf ooit poedelnaakt achter de fauteuil waarin filosoof Etienne Vermeersch zat?

We vragen ons toch af wat het zou gegeven hebben mocht Bart Ramakers op hetzelfde idee gekomen zijn, maar wie TheArtCouch Magazine #3 gelezen heeft weet intussen dat het inderdaad Carmen De Vos is die deze gewaagde foto nam.

Q12: Van welk land is de in Vilvoorde wonende kunstenares Ulrike Bolenz oorspronkelijk afkomstig?

Het is de enige vraag in deze lijst waar de meerderheid van de lezers een verkeerd antwoord op gaf. Wie TheArtCouch magazine #6 gelezen heeft weet nochtans dat een groot deel van haar oeuvre beïnvloed werd door haar geboortestad, Berlijn. Duitsland dus.

Q13: In welk museum hield Ronny Delrue een expo gebaseerd op de correspondentie die hij voerde met kunstenaars wereldwijd?

De meerderheid van de kunstminnende lezers vond blijkbaar de weg naar deze bijzondere expo, ‘Correspondance’, die inderdaad plaats vond in het S.M.A.K. (klik hier voor ons verslag over deze tentoonstelling)

Q14: Rond welk thema had het Stadsfestival in Damme plaats in 2020-2021?

Een echte strikvraag was het niet, Saudade was het thema van het festival Watou in 2019. Het Stadsfestival in Damme in 2020-21 had onder de noemer ‘Beestig’ inderdaad beesten als thema.

Q15: In welk dorp is de Verbeke Foundation gesitueerd?

De overgrote meerderheid van de lezers weet intussen de weg te vinden naar deze unieke plek voor kunstliefhebbers. We hopen Geert Verbeke zelf te kunnen interviewen voor de volgende editie van het magazine!

Q16: Van welke kunstenaar is dit recente werk, dat voor het eerst bij Art Gallery De Wael 15 in Antwerpen werd getoond in 2021?

Anders naar de dingen kijken, het is de eigenschap van elk van deze vier kunstenaars, maar enkel D.D. Trans mixt dit uitgangspunt met een eigenzinnige, unieke vorm van humor… (een artikel over het werk van D.D. Trans verscheen reeds in #1 van het magazine)

Q17: Welke kunstenaar gaf in 2021 het boek uit met nieuw werk You could at least pretend to like yellow?

De collages van Katrien De Blauwer, met hun ongewone, ongedwongen associaties, zijn normaal gezien makkelijk herkenbaar. Blijkbaar niet voor de meerderheid onder de lezers, maar dat komt nog wel. Verrassend is dat ze verward wordt met Apraïs Du Bois, die steevast haar werk en haar boeken met Franstalige titels bezielt.

Q18: Welke Belgische kunstenaar wordt (nog) NIET vertegenwoordigd door de prestigieuze galerij Zwirner in New York?

Harold en Francis zijn vaste waarden van Zwirner, en ook Michaël Borremans heeft er een vaste plek. De enige uit deze lijst -de jongste ook- die nog niet is vertegenwoordigd door de galerij is Ben Sledsens, maar wat nog niet is… blijf ons volgen om op de hoogte te blijven 😉

Q19: Van welke Belgische street artist wordt het murale werk dagelijks door miljoenen mensen wereldwijd gezien?

STROOK had gekund, maar de onbetwiste (Belgische) internationale ster van de street art is ROA. Arne Quinze heeft natuurlijk ook werk in het publieke domein wereldwijd, maar zijn werk is niet zozeer muraal, waar de vraag naar verwees. (het werk van ROA en Strook kwam overigens uitvoerig aan bod in TheArtCouch magazine)

Q20: Welke kunstenaar is naast schilder tevens fervent (praktiserend) minnaar van bokssport?

Wie ‘kunstenaar’ en ‘boksen’ (en zoveel andere dingen) in één adem vernoemt, komt blijkbaar automatisch ook bij Sam Dillemans terecht. Dat is tenminste het geval voor bijna 85% van de lezers.


Klaar voor een nieuwe uitdaging?

(de quiz is geheel vrijblijvend en volledig anoniem. Er worden geen persoonlijke gegevens opgevraagd, noch individuele antwoorden bijgehouden. Enkel de juiste antwoorden worden opgeteld voor de berekening van de eindscore. Weet je het antwoord op een vraag helemaal niet, dan kan je het steeds overslaan)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X