De mystieke dimensie van water … retrospectieve over het werk van Wucius Wong in Hong Kong

Vanaf 18 oktober organiseert Sotheby’s in Hong-Kong een ‘verkoopstentoonstelling’ met werk van de Hongkongse kunstenaar Wucius Wong. Eternal Water biedt een overzicht van 60 jaar kunstbedrijvigheid van Wong, maar focust voornamelijk op zijn behandeling van water als onderzoeksonderwerp. Een rijk onderwerp, zo blijkt. Wong behandelt het in alle mogelijke vormen, zij het steeds lyrisch en met een mystieke ondertoon. Zijn reflectie over water (no pun intended) werd hem dan ook ingegeven door zijn persoonlijke ervaring, wanneer hij van Hong-Kong naar Amerika ‘dreef’ -zo omschrijft hij het zelf, maar dit is wellicht niet letterlijk te nemen. De tentoonstelling werd thematisch opgezet, waar alle verschijningsvormen van het water netjes bij elkaar werden geplaatst: beweging, rust, diversiteit en transformatie.

Het is een persoonlijk thema, maar tegelijk een poging om de Chinese monumentale kunst uit de 10e-11e eeuw te evenaren, en een ‘synthese van Chinese esthetiek, Westerse cultuur en hedendaagse design’.

Maar eerst en vooral mystiek. Niet voor niets mediteert hij reeds zijn hele leven lang over deze vers uit een Chinees gedicht:

The reason for the sea being so great a width
is that it can accept all rivers

…iets om heel lang en diep over na te denken, inderdaad…

 

‘Eternal Water’ vindt plaats van 18 tot 30 oktober bij Sotheby’s galerij in Hong Kong. Klik hier voor alle info!

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op